Beogradski konobar za N1 o tome kako njegove kolege dolaze do kovid propusnica

Vesti 12. nov 202111:12 119 komentara
INEP antitela
Privatna arhiva

Beograđanin Dragan K. koji radi kao konobar u jednom prestoničkom restoranu kaže u razgovoru za portal N1 da veliki broj njegovih kolega i dalje ne želi da se vakciniše, pa kovid propusnice dobijaju uglavnom tako što se u državnim laboratorijama testiraju na prisustvo antitela.

„Poznajem dosta ljudi koji rade kao šankeri i konobari po noćnim klubovima, a koji nisu vakcinisani, pa mole boga da imaju antitela. Tako mogu da rade narednih 90 dana i sve dok imaju antitela produžavaće sertifikat… Toliko žele da rade, a nikako ne žele da se vakcinišu“, ističe Dragan.

Sagovornik portala N1 dodaje da serološke testove zbog kovid propusnica ne rade samo zaposleni u noćnim klubovima, već i nemali broj njihovih kolega iz drugih ugostiteljskih objekata.

Povezane vesti:

„Prijatelj koji radi kao šanker u jednom novobeogradskom kafiću takođe neće da se vakciniše, a uslovili su ga da mora da ima kovid propusnicu. Zato je pre neki dan išao da radi test na antitela jer su skoro svi u njegovom okruženju imali koronu, pa se nadao da i on ima antitela. I ispostavilo se da ih ima, pa je sad miran tri meseca“, ispričao nam je Dragan, koji se za razliku od mnogih svojih kolega vakcinisao, pre svega da bi, kako kaže, mogao da putuje.

Prema njegovim rečima, problem sa manjkom radne snage postoji i u restoranu u kojem je on zaposlen.

„Od kad su uvedene kovid propusnice gazda je skratio radno vreme prvo do 22, a zatim i do 20 sati. Kolege neće da se vakcinišu, pa nas nema dovoljno za rad posle osam uveče. Jedan kuvar je nedavno preležao koronu, pa sad može da radi, ali nam za uveče fale još dva čoveka u kuhinji. Pošto ni konobara nema dovoljno, za rad u večernjim satima možda će morati da bude angažovano dodatno osoblje koje preko dana radi na drugim mestima. I u kafiću u kojem radi moj kum više od polovine radnika nije vakcinisano, pa su bili prinuđeni da skrate radno vreme do osam uveče“, zaključuje konobar s kojim smo razgovarali.

INEP
N1

Da je interesovanje za testiranje na prisustvo antitela povećano od kad su uvedene kovid propusnice potvrdila nam je i naučna saradnica Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) Marija Gnjatović, koja je podsetila da u digitalni zeleni sertifikat, samim tim i u kovid propusnicu, može da se unese isključivo rezultat dobijen u državnim laboratorijama, kako za antitela, tako i za antigenske testove.

„Ne mogu da iznesem konkretan podatak o broju urađenih seroloških testova, ali je tačno da je broj građana koji žele da provere nivo antitela u Institutu za primenu nuklearne energije znatno veći od kad su uvedene kovid propusnice“, rekla je Gnjatović za portal N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare