„Težak pregovarač“, „krupan igrač“ – šta Srbiji donosi povratak Kristofera Hila

Vesti 15. okt 202119:1433 komentara

Kristofer Hil po drugi put stiže u misiju u Srbiji. Diplomata koji je bio specijalni izaslanik za Kosovo Bila Klintona i koji je sa Ričardom Holbrukom vodio pregovore tokom 1998. i 1999. biće sledeći ambasador Sjedinjenih Država u Beogradu, ako Senat potvrdi predlog predsednika Džozefa Bajdena, što se i očekuje.

Povezane vesti

Čovek koji je ostao upamćen po ovim snimcima i po pregovorima u Rambujeu posle kojih je usledilo bombardovanje Sr Jugoslavije aktiviraće se iz penzije da bi preuzeo ulogu ambasadora. Nekadašnji predsednik privremenog izvršnog veća Kosova Zoran Anđelković koji je 1998. i ’99. vodio stalne razgovore sa Hilom kaže da je izlišno reći da je Hil težak pregovarač.

„On je i organizovao onaj sastanak u Juniku. Bio je stalno prisutan u Prištini i najviše je pregovarao sa Šainovićem. Iskustva su da je on čovek koji hoće da sasluša i da je operativac koji sprovodi politiku. On ovde neće biti statista. Biće uključen u sva pitanja, ne samo za Kosovo. Nije od onih koji samo dođu izdeklamuju svoj stav i ne interesuje ih šta ste vi rekli“, kaže Anđelković.

Đorđe Vukadinović vidi odluku predsednika Bajdena kao vraćanje Srbije i regiona u vidokrug američke administracije.

„Što baš i ne mora da bude dobro za srpsku vlast, ali ni za Srbiju uopšte. Ni prethodni nisu bili sitan kalibar ali on je baš krupan igrač. U normalnim okolnostima dolazak takvog diplomate bi bila počast, no ljudi poput Hila se ni ne šalju tamo gde je dobro, već mislim da to nagoveštava da će biti krize“, ističe Vukadinović.

Novinarka N1 Julijana Mojsilović koja je 1999. kao Asošijejtid presov izveštač pratila konferenciju u Rambujeu očekuje da će Kosovo biti ponovo pitanje na koje će se ambasador Hil fokusirati.

„Mislim da će biti potpuno drugačiji od Entoni Godfrija. Ne očekujem tvitove sa oduševljenjem srpskom hranom“, kaže Mojsilović.

Urednik Vremena Andrej Ivanji navodi da Hil dolazi u trenutku kada predsednik Vučić i premijer Kurti igraju opasnu igru na granici. Za Hila navodi da je bez sumnje iskusan, ali i da je bio deo u američkog tima u Rambujeu koji je izigrao evropske partnere i ubacio preambulu koja je podrazumevala vojno rešenje.

„Ja ne znam koliko je dobar jer rezultat njegovog diplomatskog posredovanja je bio rat. To nikada nije uspeh u diplomatiji. U svakom slučaju on je bio deo onih timova američkih koji su vrlo tvrdo nastupali u Beogradu. Dakle, to je ta škola američka diplomatskog zavrtanja ruku“, ističe Ivanji.

Kristofer Hil sam je priznao da je njegova diplomatska misija kao specijalnog izaslanika 1998. i 1999. bila neuspešna. Rekao je međutim i da je prevrnuo svaki kamen kako bi se došlo do mirnog rešenja krize, kao i da je nepopustljivost Beograda bila razlog što se sve završilo bombardovanjem.

Komentari

Vaš komentar