Tim iz Srbije razvija domaći test na koronavirus

Vesti 12. apr 202113:43 > 13:4827 komentara
Izvor: N1

U Srbiji se razvija domaći antigenski test na koronavirus, a profesorka Hemijskog fakulteta i šefica tima koji radi na ovom projektu Tanja Ćirković Veličković kaže da osnovni test može biti gotov do kraja ove godine.

„Verujem da imamo potencijala da budemo regionalni centar za proizvodnju takve vrste testova za brzu detekciju koronavirusa, čak i mutiranih sojeva i novih pretnji te vrste“, rekla je Ćirković Veličković za N1.

Povezane vesti:

Radi se o testu koji kombinuje karakteristike antigenskog i PCR testa, konkretno multiplikaciju koja se radi prilikom PCR testiranja – kada se geni virusa umnožavaju milijardu puta kako bi se mogli detektovati.

Kako navodi profesorka Hemijskog fakulteta, to će podići osetljivost, a samim tim i pouzdanost testa.

Tim doktorke Ćirković Veličković predložio je još dve inovacije koje treba da učine testove pouzdanijim, rekla je ona. Sve komponente testa proizvodiće se u Srbiji.

Profesorka kaže da u ovom trenutku ne može da proceni koliko bi se čekalo na rezultate nakon korišćenja ovakvog testa, jer će ta faza istraživanja početi da se izvodi sledeće godine.

„Mi ćemo raditi na tome da to vreme bude što kraće“, rekla je Ćirković Veličković i dodala da će se do leta raditi na proizvodnji antigena.

Upitana kada bi osnovni test mogao biti gotov, kaže da je to moguće do kraja godine, ali se to ne može znati sa 100 odsto sigurnosti.

Ćirković Veličković smatra da Srbija treba da se pozicionira kao lider u regionu za takve biotehnologije i proteinsku biohemiju.

Podseća da kad je započela panedmija koronavirusa nije bilo moguće doći do testova, čak ni do zaštitnih maski.

„U takvim trenucima krize svaka zemlja pre svega obezbeđuje svoje stanovništvo, tako da verujem da je Srbiji bitno da ima centre koji mogu da reaguju i prilagode svoja istraživanja trenutnoj situaciji“, rekla je ona.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar