Tim menadžer u Fudbalskom savezu pretio novinarki Danasa Snežani Čongradin

Vesti 03. nov 202111:06 > 16:20 6 komentara
N1

Novinarka lista "Danas" Snežana Čongradin dobila je uvredljive i preteće poruke na društvenoj mreži Fejsbuk, nakon izjave koju je dala agenciji FoNet, pretnje sadrže direktne poruke i niz audio i video snimaka, a uputio ih je M. Č, tim menadžer jedne od mlađih selekcija Fudbalskog saveza Srbije (FSS), ali se FSS ogradio od svog zaposlenog.

Nezavisno udruženje novinara Srbije o ovom incidentu je obavestilo Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, podnevši krivičnu prijavu za ugrožavanje sigurnosti, navodi list „Danas“.

Incident se dogodio prošle nedelje, nakon emitovanja emisije agencije FoNet „Kvaka 23“, u kojoj je gostovala Snežana Čongradin.

Posle emitovanja „Kvake“, M. Č. je Snežani Čongradin poslao više uvredljivih poruka na Fejsbuku, upozoravajući je „da je ona sada njegova jedina briga“, kao i da je svojim nastupom „uvredila njegove pirane na suvom“.

Osim poruka, M. Č. je, kako navodi „Danas“, poslao niz audio i video snimaka na kojima se „čuje i vidi kako uvrdljivo komentariše izjavu Snežane Čongradin, pljujući televizor na kome je izjava puštena“.

Na video snimku se takođe vidi kako agresivno zamahuje ka ekranu tokom emitovanja izjave novinarke lista „Danas“. Prema navodima lista, M. Č. je zaposlen u Fudbalskom savezu Srbije, gde radi kako tim menadžer jedne od mlađih selekcija.

„Danas“ je povodom incidenta kontaktirao FSS, ali su se u nacionalnoj fudbalskoj organizaciji ogradili od incidenata svog zaposlenog, uz objašnjenje da se FSS „kao sportska organizacija ne bavi političkim pitanjima“. U odgovoru je naglašeno da se FSS „izričito ograđuje od svega što je izrekao zaposleni M. Č. i sve što je izrekao putem društvenih mreža i foruma ne predstavlja zvanični stav FSS, niti poslovnu politiku FSS“.

„U slučaju da je M. Č. bilo kome od vaših zaposlenih uputio pretnje, FSS osuđuje takvo ponašanje kao neprihvatljivo. Ako se na osnovu dostupnih dokaza ispostavi da postoji osnov za disciplinsku odgovornost zaposlenog M. Č, FSS će pokrenuti odgovarajući disciplinski postupak pred nadležnim organima FSS“,navedeno je u odgovoru Fudbalskog saveza redakciji lista „Danas“.

Osim disciplinske, M. Č. bi mogao da snosi i krivičnu odgovornosti, imajući u vidu da je zbog navedenog incidenta Nezavisno udruženje novinara Srbije podnelo krivičnu prijavu Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Udruženje je, posredstvom Radne grupe za bezbenost novinara obavestilo tužilaštvo o incidentu, dostavljajući im sve dokaze o slučaju, kvalifikujući ga kao krivično delo ugrožavanje sigurnosti, ali tužilaštvo po zakonu nije vezano tom kvalifikacijom.

UNS: Uznemirujuće poruke, pratićemo postupak

Udruženje novinara Srbije osudilo je pretnje novinarki lista „Danas“ Snežani Čongradin, kojoj je u nedelju uveče u inboks na društvenoj mreži Fejsbuk stigao niz zastrašujućih pisanih, govornih i video poruka.

Poruke koje su 45 minuta stizale u kontinuitetu od osobe koja nije poznata novinarki, a u koje je UNS imao uvid, uznemirujuće su i predstavljaju pretnju po novinarkinu bezbednost, ističu u UNS i ukazuju da su pretnje usledile nakon emitovanja emisije „Кvaka 23“ u produkciji FoNeta u kojoj je iznosila svoje stavove.

„U nedelju uveče su te poruke išle u kontinuitetu. Кada sam videla taj video snimak, čula glas, kako je vikao, to me uplašilo. Prijavila sam redakciji, konsultovala se sa kolegama, rekli su da je to opasno. Saznali smo da čovek ima javnu funkciju i radi s mladima“, rekla je Čongradin za UNS.

„Zajedno sa koleginicama i kolegama iz novinarskih i medijskih udruženja, pratićemo postupak u ovom slučaju u okviru Stalne radne grupe za bezbednost novinara“, poručili su iz UNS, uz podsećanje da su u toj grupi, uz predstavnike novinarskih i medijskih udruženja, i predstavnici tužilaštva i policije.

FoNet zahteva brzo i efikasno postupanje nadležnog tužilaštva

Novinska agencija FoNet najoštrije osuđjuje pretnje novinarki dnevnog lista Danas Snežani Čongradin, kojima je bila izložena na društvenoj mreži Fejsbuk zbog izjave u FoNetovom serijalu Kvaka 23.

S obzirom da pretnje sadrže direktne poruke i više audio i video snimaka, koje je uputio M. Č, tim menadžer jedne od mlađih selekcija Fudbalskog saveza Srbije, FoNet zahteva brzo i efikasno postupanje nadležnog tužilaštva po krivičnoj prijavi Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Izražavajući solidarnost sa Snežanom Čongradin, FoNet upozorava da su ovakvi slučajevi nastavak kontinuiranog ugrožavanja bezbednosti nezavisnih i profesionalnih novinara u Srbiji. FoNet je saglasan sa ocenama novinarskih udruženja da je to posledica negativne atmosfere u društvu, koju pre svih stvaraju funkcioneri vlasti i mediji koje kontrolišu, ali i selektivnog pristupa pravosudnih organa u slučajevima pretnji i napada na novinare.

Poput političara, građani učestalo daju sebi za pravo da najgrublje i najprimitivnije vređaju, kleveću i napadaju novinare, a ti slučajevi uglavnom ne budu procesuirani, niti dobijaju sudski epilog.

FoNet očekuje i traži da se to ne dogodi i u slučaju ugrožavanja sigurnosti novinarke Snežane Čongradin.

Žene u crnom: FSS se licemerno ogradio, a tužilaštvo još ćuti

Nevladina organizacija Žene u crnom osudila je pretnje koje je na račun novinarke lista Danas Snežane Čongradin izneo funkcioner Fudbalskog saveza Srbije (FSS) i pozvala tužilaštvo i nadležne organe da postupe u skladu sa zakonom i tako daju svoj doprinos uklanjanju verbalnog nasilja iz javnog diskursa.

„FSS se licemerno ogradio od svog zaposlenika, a državno tužilaštvo zasad ćuti, a da je kojim slučajem žrtva pretnje neko iz vrhova države ili neki član porodice aktuelnog predsednika republike sigurno je da bi tužilaštvo hitno reagovalo“, navela je ta organizacija.

„Mlaka reakcija FSS-a može da se objasni činjenicom da se ta organizacija nikad nije suočila sa delovanjem huliganskih i kriminalnih bandi koje se prikazuju kao fudbalski navijači i koje, neretko uz otvorenu podršku nekih državnih institucija i na podsticaj vodećih likova režima na vlasti, godinama seju strah i haos na ulicama Beograda i drugih gradova“, navele su Žene u crnom.

Ta organizacija je ocenila da je krajnje vreme da se stane na put nekažnjivosti širenja atmosfere linča, jer nakon verbalnog nasilja sledi i fizičko.

NUNS: Pretnje su deo kontinuiranog poziva na linč

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je uvredljive i preteće poruke upućene novinarki Snežani Čongradin, „koje prelaze sve granice normalnosti, ali i signaliziraju da su novinari postali otvorena meta u uveliko zatrovanoj atmosferi u društvu“, saopštilo je to udruženje.

„Ovakve uznemiravajuće poruke i pretnje upućene novinarki ne mogu biti deo nikakvog „političkog pitanja“, već samo još jedan delić kontinuiranog poziva na linč i otvorene mržnje prema novinarima koji kritički razmišljaju i pišu“, smatra NUNS.

To novinarsko udruženje od vlasti traži da nedvosmisleno osude takve pretnje, a od nadležnih institucija očekuje da što pre procesuiraju osobu koja stoji iza njih.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare