Tim za škole: Đaci do 4. razreda u školama, od petog po kombinovanom modelu

Vesti 28. jan 202209:50 > 16:04 86 komentara
Koronavirus, deca, škola
N1

Tim za škole doneo je odluku da od ponedeljka, 31. januara 2022. godine, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe.

Za učenike srednjih škola nastava će se, takođe, odvijati prema kombinovanom modelu, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Pročitajte još:

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u nedelji od 20. do 26. januara 2022. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 5. 480 (0.71 odsto) obolelih.

Učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva COVID-19 u istom periodu iznosio je 3,7 odsto.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije, ukupno je 25 (0.06 odsto) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Ukupno je 214 (0.54 odsto) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 43 (0.11 odsto) grupe u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Sindikat iz Niša: Preispitati odluku, stanje na terenu alarmantno

Povodom odluke Tima za škole da se od ponedeljka organizuje kombinovana nastava, Sindikat prosvetnih radnika Niša najoštrije reaguje i poziva Tim za škole da preispita svoju odluku, jer činjenično stanje na terenu pokazuje alarmantnu situaciju, navodi se u saopštenju.

„Broj zaraženih raste svakodnevno, ali je u školama “stanje redovno”, pod kontrolom, sve funkcioniše savršeno. Da li je baš tako? Pa nije tako, gospodo iz Ministarstva prosvete. Verovatno da ne raspolažete pravim informacijama. Informišite se bolje, koliki je realno broj zaraženih nastavnika i učenika u Nišu, Vranju, Leskovcu kao i u ostalim gradovima? I mi bismo voleli da živimo u svetu u kome vi živite, u kome je sve pod kontrolom i nema problema. Nažalost, izgleda da mi živimo u drugom svetu“, navodi se.

Oni dodaju da se nadamo da ova odluka neće imati još katastrofalnije posledice po zdravlje učenika, nastavnika i svih građana Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare