Tiodorović: Krizni štab će razmatrati obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika

Vesti 28. jul 202111:22 > 11:2452 komentara
Izvor: N1

Epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao da će vladin Krizni štab za borbu protiv koronavirusa razmatrati i obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika.

Tiodorović je za Televiziju Prva rekao da je to stalna tema među članovima Kriznog štaba i da će „sigurno biti“ i ovoj sednici. On je apelovao na sve zdravstvene radnike da se vakcinišu protiv koronavirusa i dodao da i sada postoji zakonska mogućnost za uvođenje obavezne vakcinacije za njih.

Tiodorović je podsetio da je Italija uvela obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika a da je Francuska, kako je ukazao, „na putu da to uradi i sigurno će uraditi“.

Povezane vesti:

On je apelovao i na prosvetne radnike da se vakcinišu u što većem broju, jer su, kao i radnici u zdravstvu, u stalnom kontaktu s drugim osobama.

Tiodorović je rekao da će se na sednci Kriznog štaba razgovarati o eventualno novim merama protiv koronavirusa, ali i o neophodnosti poštovanja svih postojećih. On je rekao i da „blago povećenje broja pozitivnih“ nije iznađenje, jer je, kako je ukazao, popustila pažnja građana.

„Sigurno je da ćemo i dalje imati blago povećanje (broja pozitivnih)“, rekao je Tiodorović i naglasio da zbog toga „nema mesta panici“.

On je ponovo apelovao na građane, a posebno mlade da se vakcinišu i dodao da procenat imunizovanih u Srbiji iznosi oko 49 odsto.

Prema njegovim rečima, još pre mesec dana trebalo je da ih bude 50 odsto a cilj je da Srbija ima više od 60 odsto onih koji su primil obe doze.

Tiodorović je rekao i da je u javnosti „stvoren utisak“ o prioritetnoj trećoj dozi vakcine, te ukazao da je treća doza predviđena pre svega za hronične bolesnike i starije kod kojih prethodne dve nisu stvorile odgovarajući imuni odgovor.

Po navodima pojedinih medija, sednica Kriznog štaba trebalo bi da počne u 16 časova.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar