Tiodorović: Najbolje da naredne dve-tri nedelje bude onlajn nastava

Vesti 14. jan 202222:00 > 22:03 56 komentara

Ako uzmemo u obzir da ćemo najverovatnije, za razliku od prošle godine, imati pojavu gripa, bilo bi dobro da makar dve do tri naredne nedelje u školama bude primenjena onlajn nastava, rekao je za RTS doktor Branislav Tiodorović nakon sednice Kriznog štaba.

Tiodorović za RTS kaže da su na današnjoj sednici Kriznog štaba jedinstveno odlučili o skraćenju vremena samoizolacije na sedam dana, s tim da onaj koji je sedam dana bio u izolaciji mora da se testira da bi mogao da nastavi svoj posao, što je besplatno za zdravstvene radnike.

Povezane vesti

On dodaje da oni koji budu praćeni na 10 dana, mogu bez tetsiranja da se vrate na posao, ako nema simptomatologije.

Takođe, cena testova je smanjena sa 9.000 na 6.000 dinara za PCR, a sa 3.000 na 1.800 dinara kada je u pitanju antigenski test.

„Mislim da smo oko toga bili saglasni i da je medicinski deo Kriznog štaba ispoštovan. Takođe, dobra stvar je što je i lokalna samouprava shvatila koliko je ovo ozbiljna situacija, pa je zabranila neke skupove po zemlji“, kazao je Tiodorović.

Na pitanje kako će izgledati povratak đaka u školske klupe i da li smo bliži onlajn ili nastavi uživo, on poručuje da bi svakako bilo dobro da se u naredne dve do tri nedelje primenjuje onlajn nastava, jer ćemo ove, za razliku od prošle, imati i grip.

Upitan koliko je u ovom trenutku zaraženo zdravstvenih radnika, Tiodorović navodi da ih ima više nego ranije.

„S obzirom na omikron soj koji je sa izuzetno visokom virulencijom i stopom zaražavanja, ima ih više nego ranije. Trenutno je oko 10 odsto na teritoriji cele Srbije. Treba očekivati da će taj broj rasti“, predviđa on.

A na to da li se razmišlja o preraspodeli kadrova iz bolnica, Tiodorović kaže da misli da „najveći deo domova zdravlja upeva to da pokrije, uz velike napore i izuzetno težak posao“.

„Ovoga trenutka je na kovid ambulantama udar. U datom momentu, što će se procenjivati od strane ministarstva i rukovodilaca zdravstvenih ustanova, doći će do moguće preraspodele“, navodi on.

Upitan da li je omikron produžetak ili finale utakmice sa koronom, Tiodorović ocenjuje da „izgleda da većina misli upravo tako, da je ovo ipak silazna faza, da vodi ka rešenju koje svi očekujemo – da ova bolest postane sezonska bolest kao grip i da ćemo se, ko zna kada, sa njom rastati, ali u svakom slučaju će biti mnogo lakše nego što je sada“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare