Tiodorović: O vraćanju mera tek ako se pojavi novi soj koronavirusa

Vesti 01. jul 202209:0215 komentara
kalemegdan
Tanjug / Sava Radovanović

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da će se o vraćanju zaštitnih mera razmišljati tek ako se pojavi neki novi soj koronavirusa, a da su trenutno aktivne samo podvarijante omikrona.

Tiodorović je za Blic rekao da razloga za brigu nema iako je broj novozaraženih u porastu, ali naglašava da treba biti oprezan, posebno osetljive grupe.

Pročitajte još:

Kazao je da bolnice nisu pune jer je broj hospitalizovanih nizak i naglasio da ne očekuje neke nagle promene.

„Mislim da će ovaj broj nastaviti da se ‘iscrpljuje’ i da maksimalno možemo dostići, možda, 2.000, ali ne verujem da ćemo ići preko toga“, rekao je Tiodorović.

Kako je objasnio, u Srbiji je registrovana podvarijanta omikron soja BA.5, u Evropi je rasprostranjena i varijanta BA.4 ali, po njegovim rečima, to ne menja situaciju jer se po simptomima ne razlikuju mnogo.

„Od simptoma tu je glavobolja, gubitak čula mirisa i ukusa… i bez spuštanja na pluća“, kazao je epidemiolog i dodao da je nova varijanta omikrona slična prethodnim.

On je preporučio građanima da prime treću ili četvrtu dozu vakcine, napominjući da će to najviše koristiti hroničnim bolesnicima i starijim osobama.

Komentari

Vaš komentar