Tiodorović: Ponovo ćemo tražiti najstrože mere

Vesti 07. mar 202112:30 > 12:42 89 komentara
N1

Medicinski deo Kriznog štaba će i na narednoj sednici zakazanoj za utorak tražiti najstrože mere radi suzbijanja epidemije koronavirusa, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Pročitajte još:

On je za Radio Beograd objasnio da je tokom naredne sedmice i sledećeg vikenda neophodno svesti kontakte na minimum.

Govoreći o godini dana od pojave prvog zaraženog kovidom-19, Tiodorović je rekao da je bila izuzetno teška i „da smo je jedva izdržali“.

„Za 40 i više godina koliko radim, nisam se susreo sa ovakvom epidemijom, ona se ne može porediti ni sa jednom do sad. Primera radi, u ovom sadašnjem slučaju uključeni su lekari gotovo svih specijalizacija. Stanovništvo je takođe iscrpljeno. Ipak, realno i bez politizacije, mi smo radili dobro, u ovakvim uslovima i više od očekivanog“, naveo je on.

Tiodorović dodaje da je bilo i geršaka, a kao najveće greške smatra „zaražavanje u staračkim domovima i kritične situacije u julu, novembru i decembru.“

„Svaka epidemija ima svoj kraj, ali kada će do njega doći, zavisi od dve stvari: zdravstvenog sistema i odgovornosti pojedinca. Uz to, velika je stvar što su relativno brzo počele da se proizvode vakcine. Budemo li vakcinisali tri do tri i po miliona ljudi, uz one koji su već stekli imunitet, to će biti izmedju 60 i 80 odsto stanovništva i to će značiti da je epidemija pod kontrolom, a slučajevi zaraze će biti samo sporadični“, zaključio je Tiodorović.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare