Tiodorović: Septembar će biti test i za mere i za rezultate vakcinacije

Vesti 06. avg 202109:28 22 komentara
N1

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da će septembar biti "test" koliko su se sprovodile mere protiv koronavirusa i koliki su rezulati vakcinacije.

„Porast broja novozaraženih koji trenutno imamo nije iznenađujući, imajući u vidu povratak velikog broja srpskih turista iz zemalja u kojima je epidemijska situacija dosta lošija. Ovaj rast koji sada imamo će se nastaviti“, rekao je Tiodorović u intervjuu za list „Danas“.

On je podsetio da osnovne epidemiološke mere u Srbiji nikada nisu ukinute, kao ni drugde u svetu, a jedino što Krizni štab može da učini jeste da pozove na kontrolu tih mera.

„Kod nas još uvek nije situacija takva da je potrebno uvoditi nove mere. Crna Gora je na primer uvela skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 12, ali tamo je situacija znatno lošija nego kod nas. Isto važi i za Grčku“, naveo je on.

Ako je vakcina za hepatitis obavezna, zašto ne bi bila i za kovid?

Tiodorović je istakao da je sada važno da se poveća obuhvat vakcinacije, a da je poslednja šansa za to avgust jer će nakon toga doći do još većeg broja zaraženih „pa oni koji se vakcinišu imaće veći rizik da se zarze između dve doze“.

„Mi moramo sprovesti vakcinaciju ne samo među mladima, koji se često pominju, već i radno aktivnim stanovništvom, gde je obuhvat takođe nezadovoljavajući“, dodao je on.

Tiodorović je naveo da su neki članovi Kriznog štaba i on na prošloj sednici preporučili da se uvede obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika.

„Ako je već obavezna za hepatitis B i to 15 godina unazad, zašto ne bi bila i za kovid. Pacijenti u bolnicu ulaze sa potvrdom o vakcinaciji ili negativnim PCR testom. Šta se, dakle, dešava ako se tamo zaraze? Oni mogu da tuže zdravstvenu ustanovu. Zdravstveni radnici moraju da se ponašaju odgovorno i prema sebi i prema pacijentima“, naglasio je on.

Govoreći o obaveznoj vakcinaciji i za druge grupe građana, ocenio je da takva odluka ne zavisi uvek od zdravstvenog sistema, već i od političke volje.

„Videli ste kakve je reakcije izazvala odluka francuskog predsednika Emanuela Makrona da se uvede obavezna vakcinacija. Ja nisam za to da primenjujemo silu kao takvu, već silu argumenata“, kazao je Tiodorović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare