Tiodorović: Tamo gde se mere ne poštuju treba primeniti krivični zakon

Vesti 18. mar 202117:22 > 17:41 30 komentara

"Moramo rigorozno sprovoditi mere, tamo gde se ne poštuju, treba primeniivati krivični zakon. Doći ćemo u situaciju da kažemo - dajte vanredno stanje i policijski čas, iako trenutno u Kriznom štabu ne smatramo da je neophodan", rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Kako je rekao, nema drugog načina, osim mera, da se zuastavi rast broja obolelih, pozitivnih i umrlih.

„Možemo samo da razmišljamo kako da obezbedimo sprovođenje mera, sigurno ćemo morati da procenimo na osnovu podataka od Batuta, kliničkih cenatara i kovid bolnica da li ima prostora za popuštanje. Ja bih rekao da nema i da ćemo i sledeću nedelju da tretiramo na isti način kao ovih 5-6 dana“, rekao je Tiodorović.

Povezane vesti:

Objasnio je da na sednicama i „politički“ deo Kriznog štaba bio u dobrom delu saglasan s medicinskim i razumeo je situaciju.

„Ono što smo tražili – hrana, lekovi i gorivo to je ispoštovano, morate da pustite da funkcionišu službe koje su potrebne ljudima. Neophodni su fabrički pogoni u slučaju da se poštuju mere. Imali smo u niškom štabu sastanak i svi su dobili zadatke, i Inspekcija rada u Nišu. Grad će svim resursima kojima raspolaže kontorlisati privredne subjekte. Sada su svi svesni da imamo eksponencijalni rast, da broj obolelih raste strahovito i da su svi svesni da ako se ne poštuju mere gde se stvara ekonomija, a bez ekonomije ne možemo čuvati zdravlje, zato zdravlje mora da bude na prvom mestu“, rekao je Tiodorović.

Ponavlja da se ne može reći da se političarima čine ustupci.

„Mi smo jasni posle svake sednice, da smo tražili ovog puta 14 dana, ponovićemo i na sledećoj, kao što smo tražili ranije mere, da smo ih uveli oko Sretenja tvrdim da bi posledice bile manje“, rekao je Tiodorović.

Epidemiolog je rekao da je u Srbiji primenjen metod koji se koristi u dobrom delu Evrope.

„Neke analize objavljene u Vol stritu džurnalu pokazuju da on zemlje u Evropi koje su uvele potpuni lokdaun i one koje su imale neki balans, nemaju ništa bolje rezultate. Recimo, Švedska ima jednak broj kao Nemačka, koja je bila u lokdaunu“.

Ključ je, kako naglašava, u rigoroznom sprovođenju mera.

„Tamo gde se ne poštuju mere treba primenijvati krivični zakon. Doći ćemo u situaciju da kažemo dajte vanredno stanje i policijski čas. Ogroman deo javnosti smatra da nije potreban, ni mi ne smatramo da je neophodan. Ok je sprovoditi strogo mere. Ljudi koji organizuju žurke pa se slikaju i stave to na Fejsbuk to rade namerno“, kaže Tiodorović.

Dodaje da je ovaj period nedovoljan za bilo kakvu procenu, da bismo mogli da očekujemo ublažavanje mera.

„Moraćemo da uđemo u sledeću nedelju s merama, do polovine sledeće nedelje da dođe do smirivanja i da zaustavimo rast, to nam je najvažniji podatak. Kontakt mora da bude sveden na najmanju moguću meru“, kaže on.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari (30)

Vidi sve komentare