Tiodorović: U kovid bolnice najveći broj obolelih dolazi iz Grčke, Hrvatske…

Vesti 09. avg 202108:20 > 12:02133 komentara
Izvor: N1

Dileme nema, zdravstveni radnici moraju biti svi vakcinisani, svi oni koji dolaze u kontakt sa pacijentima, rekao je za RTS epidemiolog Branislav Tiodorović. Vakcinacija nije stvar demokratije nego civilizacije, istakao je epidemiolog.

Epidemiolog Tiodorović rekao je za RTS da je letnji period pokazao da smo se svi opustili, da se građani pridržavaju nekih mera, ali ne svih.

Povezane vesti

„U tržnim centrima, na sportskim događajima i u ugostiteljskim objektima se to vidi, a na otvorenom, pored distance ostale mere nisu toliko važne“, rekao je Tiodorović.

Dodao je da iako se mnogi ne slažu ipak po svemu sudeći u kovid bolnice najveći broj obolelih dolazi iz žarišta – Grčke, Hrvatske i zbog nepoštovanja mera i zato je potrebna rigoroznija kontrola.

Dodaje da svi žele da školska godina krene regularno.

„Ne možemo da pritiskamo decu od 12 godina da se vakcinišu, a da nema zadovoljavajuće rezultate kod odraslih“, istakao je epidemiolog.

„Prosvetni radnici moraju da shvate da treba sebe da zaštite i da će tako da zaštite decu. Podstaknimo da deca nose maske, i svako insistiranje na masovnom testiranju je neizvodivo ne možemo to da radimo stalno“, istakao je Tiodorović.

Izvor: RTS

Navodi da bi trebalo da imamo mirniju epidemiološku situaciju da se deca vrate u klupe, ali je to teško očekivati.

Govoreći o delta soju, kaže da ako se uzme u obzir broj hospitalizovanih može se zaključiti da nije za paniku, ali jeste za pažnju.

„Ovo je poslednji trenutak za vakcinaciju, da prosvetni radnici obezbede uslove za normalan rad“, istakao je.

Navodi da moramo da pravimo razliku između lokalnih samouprava koje imaju visok procenat vakcinisanih i onih koji nemaju i da se tako odredi ko će ići onlajn a ko regoluralno u školu.

„Dileme nema zdravstveni radnici moraju biti svi vakcinisani, svi oni koji dolaze u kontakt sa pacijentima“, rekao je Tiodorović i ukazao da vakcinacija nije stvar demokratije nego civilizacije.

Govoreći o festivalima, rekao da je Egzit poštovao mere i da se to može postići i kod ostalih festivala.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar