Tiodorović: Vakcinacijom stvaramo ambijent za normalan život i privređivanje

Vesti 07. maj 202113:304 komentara
N1

U tržnim centrima "Delta planet" i "Forum" u Nišu su otvoreni vakcinalni punktovi, ali za razliku od Beograda, gužvi nema, kao ni vaučera za one koji među prvima prime vakcinu.

Na vakcinalnom punktu u tržnom centru „Delta planet“, u prvih pola sata vakcinu protiv koronavirusa primila je samo jedna osoba.

Povezane vesti

Epidemilog Branislav Tiodorović, koji je zajedno sa direktorom niškog Doma zdravlja Miloradom Jerkanom i gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski obišao taj vakcinalni punkt, rekao je da je dobro što se širom zemlje vakcinalni punktovi približavaju građanima i otvaraju tamo gde građani završavaju svoje poslove ili provode slobodno vreme.

Tiodorović je pozvao firme i društveno odgovorne kompanije da odobravaju popuste za vakcinaciju kako bi se građani motivisali da prime vakcinu.

„U firmama i kolektivima moramo imati sada popust za vakcinaciju, jer je među onima koji imaju između 26 i 64 godine, a to je radno aktivno stanovništvo, ipak nizak nivo vakcinacije. Od ukupnog broja vakcinisanih, taj procenat je jedva 31 do 32 procenta, a treba da postignemo da bude barem 60 odsto“, izjavio je Tiodorović.

Kazao je da bi time stvorili ambijent u kojem možemo normalno da živimo i ekonomski privređujemo.

Trenutnu epidemilošku situaciju Tiodorović je ocenio kao nesigurnu, što je, kako je kazao, malo bolje od nepovoljne.

„Još moramo da budemo vrlo oprezni i rezervisani zato što smo imali praznike i korišćenje tih pet-šest dana odmora. Moramo da sačekamo sedam do deset dana da prođe, da se eventualno ne vidi neki novi talas“, istakao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, ne očekuje se neki veliki porast broja obolelih, mada je evidentno bilo da se tokom praznika mere nisu svuda primenjivale.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski takođe je pozvala društveno odgovorne firme koje posluju u velikim tržnim centrima da se uključe u akciju motivisanja građana za vakcinaciju i da odobre popuste za one koji ovih dana prime vakcinu.

„Narednih dana razmišljaćemo o tome na koji način kao grad možemo još da pomognemo, da više motivišemo ljude i koje će to, uslovno rečeno privilegije, moći da dobiju one Nišlije koje će se narednih dana odlučiti za vakcinaciju“, izjavila je Sotirovski.

Direktor niškog Doma zdravlja Milorad Jerkan izjavio je da najava uplate 3.000 dinara za one koji prime vakcinu nije uticala na veće interesovanje građana za vakcinaciju i dodao da je interesovanje Nišlija standardno dobro.

„Niš je u ovoj pandemiji pokazao izuzetne rezultate i organizovanost. O tome govori činjenica da smo prvom dozom vakcinisali više od 91.000 građana, a revakcinisano je više od 72.000 građana“, istakao je Jerkan.

Plan je, dodao je, da do 1. juna bude vakcinisano između 100.000 i 110.000 građana Niša.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar