Tomanović: Strah od pitanja „šta zna Milenković i na koja vrata može da zakuca“

Vesti 10. jun 202322:18 65 komentara

Načelnik Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Slobodan Milenković podneo je zahtev Tužilaštvu za organizovani kriminal da se nastavi istraga u vezi sa finansiranjem, logistikom, ali i podrškom na državnom nivou za proizvodnju marihuane na plantaži Jovanjica. Istovremeno njega u Ministarstvu unutrašnjih poslova pokušavaju da smene, za šta postoji više indicija, govore sagovornici N1.

Aferu Jovanjica otkrio je novembra 2019. godine inspektor Slobodan Milenković. Zbog toga na optuženičkoj klupi su ne samo Predrag Koluvija, kao vlasnik imanja na kom je pronađena jedna od najvećih plantaža marihuane u Evropi i njegovi saradnici, već i pripadnici bezbednosnih službi koji se sumnjiče da su Koluviji dok je ilegalno uzgajao marihuanu pribavljali poverljive informacije iz policije, ali i obezbeđivali imanje.

Istovremeno dok Milenković ide u pravcu iniciranja otvaranja postupka Jovanjica 3, sve je više indicija da bi moglo doći do njegove smene.

Više je razloga za to. Od osvete za otkrivanje afere, preko pritiska na Milenkovića pred njegovo javno svedočenje u sudskom postupku, do toga da u novim političkim prilikama dolazi do preraspodele moći.

“To je i jedan strah od pitanja ‘a šta to znaju Milenković i njegov tim boraca protiv droge i na koja to vrata on sve može da zakuca, a mislim da je više nego očigledno da ako bude kucao na neka vrata to će biti sigurno biti vrata na višem nivou i političkom i državnom od onog na kojih je do sad bilo tih kucanja i dovođenja pred sud”, rekao je Milenkovićev advokat Zdenko Tomanović.

Tim Četvrtog odeljenja za borbu protiv droga koji kao njihov načelnik predvodi Slobodan Milenković, predao je Tužilaštvu za organizovani kriminal pismeni zahtev da se nastavi istraga u slučaju Jovanjice – takozvana Jovanjica 3.

Novinar Vuk Cvijić kaže da time potvrđuju stare sumnje.

“Da tu postoji još ljudi, naročito iz institucija i kako i oni sumnjaju i iz državnog vrha koji su učestvovali u Jovanjici. S obzirom na tu organizaciju da su tu bile praktično tri službe -BIA, MUP i vojna služba, tu je morao da bude neko ko je mogao da spoji sve te tri službe da rade takvu star kako se navodi u optužnici”, rekao je Cvijić.

I ranije je bilo pokušaja da se smeni inspektor Milenković, a kao jedan od razloga zašto se baš u ovom trenutku ponovo aktuelizovalo to pitanje, advokat Tomanović kaže da su političke okolnosti danas neizvesnije nego pre nekoliko godina. A kakvu nam poruku šalje država ukoliko se zaista planira smena inspektora koji je upravo zaslužan za otkrivanje jedne od najvećih afera u Srbiji u poslednjih 20 godina?

„Ako radite vaš posao, ako imate vaš integritet, ako imate hrabrost vi postajete – politički rizik i to je poruka da najmanje što može da vam se desi je da izgubite posao, odnosno da izgubite funkciju. Smeta onima koji brane to što se desilo u Jovanjici. Kao što smo imali priliku da vidimo. to je zapravo državni vrh ove zemlje. To je sada strah od tih njihovih operativnih saznanja“, rekao je Tomanović.

Pre samo tri dana, u večeri kada se predsednik Vučić obraćao sa namerom da obelodani „sudbonosne političke i ekonomske vesti“ građanima Srbije, nije propustio priliku da pomene baš Jovanjicu u odavno sebi doslednom maniru.

“I baš ih briga, sutra ide treća laž, četvrta, peta deseta. I svaku demantujete svaki dan, dolaze nove laži. Kaže šta ćemo sa aferom Jovanjica i šta ćemo sa aferom Jovanjica”, rekao je Vučić.

Ako predsednik nikada ne pominje zašto je Jovanjica „laž“, nameće se pitanje zašto predsednik obezvređuje rad republičkih institucija, jer u slučaju Jovanjica vode se dva postupka pred Višim sudom u Beogradu i to pred njegovim posebnim odeljenjem za organizovani kriminal i to na osnovu dve optužnice tužilaštva.

Uz to, nisu ni građani, ni novinari ni političari otkrili Jovanjicu već inspektori policije Republike Srbije, oni koji se godinama bore protiv kriminala i droge.

O tome kako i zašto su na određen način postupali inspektori Četvrtog odeljenja, u akcijama na Jovanjici u danima kada je ona i otkrivena, u utorak 13. juna u postupku Jovanjica 1 prvi put javno bi trebalo da svedoči inspektor Dušan Mitić, kada će govoriti i o svojim operativnim saznanjima, a priliku da ga slušaju i ispituju imaće kako sudsko veće i tužilac, tako i advokati odbrane i sami okrivljeni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare