Tomić (CINS): Kovačević nije znao za carinski prekršaj, ispitati njegove prihode

Vesti 21. sep 202114:12 > 14:4711 komentara

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Jovana Tomić kaže za N1 da je, posle pronalaska slike "Stražar" Paje Jovanovića sredinom jula na beogradskom aerodromu Nikola Tesla kod gradskog sekretara za komunalne i stambene poslove Beograda Nikole Kovačevića, vreme da reaguje Agencija za sprečavanje korupcije. "Bilo bi logično da Agecnija ispita izveštaj o prihodima Kovačevića, da vide da li su prihodi prijavljeni, ja bih volela da postoji reakcija. Radi se o slici vrednoj 141.000 evra, imao je i 15.500 evra u kešu. Agencija sada može da pokrene vanrednu kontrolu", kaže ona.

Povezane vesti:

Navodi i da je Uprava carina poslala dopis o tom događaju tužilaštvu i da se taj dopis šetao od Prvog do Trećeg tužilaštva.

„Sada je u Posebnom tužilaštvu, videćemo šta će se uraditi, tužilaštvo može da traži od Agencije podatke o imovini, da se vidi da li su prihodi prijavljeni“, dodala je.

Ona kaže da je Kovačević sam ispričao da je sliku kupio za ličnu kolekciju, pošto je kolekcionar, kao i njegovi roditelji, a da je novac kojim je plaćena isplaćen sa računa njegove žene.

„On je rekao da nije znao da je to carinski prekršaj, da je izašao iz aviona i krenuo ka izlazu gde piše ‘ništa za prijavljivanje’, da je sam prišao cariniku i rekao ‘imam kod sebe kulturno dobro, šta treba da radim?’. Carinik mu je rekao da je napravio prekršaj, napisali su zapisnik i prekršajnu prijavu. Goran Vesić čini tu priču još intrigantnijom, jer kaže da je Grad želeo da kupi tu sliku, preko jedne kompanije koje posluje u Beogradu i koja je bila spremna da ponudi 50.000 evra. Kovačević je imao da ponudi još više. Iz razgovara sa Kovačevićem saznajemo da on nije taj kupac, već je kupio za ličnu kolekciju“, rekla je Jovana Tomić.

Pogledajte kompletno gostovanje Jovane Tomić u emisiji N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar