Tomić: Kao iz rubrike nije se desilo – policija čuva mural od mirovnih aktivista

Vesti 11. nov 202109:16 > 09:32 37 komentara
N1

Novinarka CINS-a Jovana Tomić kaže da je iznenađena situacijom u vezi sa muralom Ratka Mladića, da se na Dan borbe protiv fašizma sukobe dve grupe ljudi, da to traje i dalje i, kako kaže, ide u progrešnom smeru.

Povezane vesti:

„Videli smo odluku MUP-a da zabrani skup da bi sačuvao javni red, omo što smo videli deluje kao da su čuvali mural. Tamo smo videli mlade ljude, desničare, naionaliste, koji su bez prikrivanja lica pretili ljudima, pokazivali prstom, te aktivste koji su došli, izirirtirani privođenjem u kome je primenjena veća sila policajaca koji su bili u civilu. To su muškarci obučeni u civilnu odeću, izgledaju snažno, sad ti ne znaš ko tebe vodi, na ženu se obrušilo njih desetak, izgledalo je tragikomično, nije bilo potrebe. Ceo događaj je kao iz rubrike nije se desilo, policija štiti mural osuđenog ratnog zločina od mirovnih aktivistkinja“, kaže Tomić.

Podaci koje je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije dobio iz 21 zdravstvene ustanove pokazuju koliko je vakcinisanih i nevakcinisanih među hospitalizovanim i umrlim kovid pacijentima. Oni pokazuju da je u Srbiji značajno veći broj hospitalizovanih i umrlih kovid pacijenata bio nevakcinisan.

„I ta poslednja mera kovid propusnice, nakon toga smo videli podatke da je skočio broj vakcinisanih, ali ja danas čitam da je od tih 40.000 vakcinisanih na dan, samo 6.500 prima prvu dozu, to je opet problematično. U CINS-ovom tekstu se vidi je da je veći broj onih koji su hospitalizovani i umrli bio nevakcinisan“, objašnjava novinarka CINS-a.

Tomić navodi da razgovara sa ljudima koji se nisu vakcinisali i pokušava da shvati njihova objašnjena.

„Kažu – zašto su nam dali da biramo, neću tu odgovornost na sebe, hoću da mi lekar kaže. Srbija je među prvima dobila vakcine, šta smo mi… Onda ja kažem pa evo ceo svet je dobio vakcine zašto sad ne, oni kažu – sad neću. Pored toga što imamo teoretičare zavere koje ne možeš zaustaviti, sve se otelo kontroli, dosta građana ne želi da sluša o koroni. Ne možemo da je ignorišemo kada je promenila naše živote, kao da odbijaju da shvate da je to stvarnost i da treba da zaštite i sebe i druge“, naglašava.

Govoreći o pismu kongresmena, koji su zatražili od predsednika SAD da razmotri uvođenje sankcija onima koji destabilizuju Zapadni Balkan i optužuju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je produbio korupciju i vrši pritisak na medije, Tomić je rekla da je to pismo je predstavljeno kao napad na državu, vlast i Vučića i da je onda krenuo kontranapad.

„Realnije je da vidimo šta su napisali, a vidim da se pominju sloboda medija i pritisak, to je problem u Srbiji, odnos funkcionera prema novinarima, ti pritisci su svakodnevni ako gledate Skupštinu. Poslanik kaže da je neka redakcija strana agentura i ti nekome nacrtaš etiketu, onda novinari dobijaju pretnje i sad taj novinar treba da bude hrabar i nastavi da se bavi svojim poslom. Šalje se konstatnta poruka i onda mladi ljudi neće hteti da se bave novinarstvom. U tom pismu se priča o medijima, možda bolje da se pozabave onim što piše nego odmah kontranapad i rezolucije“, dodaje.

Kada je u pitanju najavljeni početak izgradnje metroa u Beogradu, Tomić navodi da većini Beogrđana nije jasno kuda će proći metro.

„Vesić je čini mi se odavno u predizbornoj trci, krenuo je u promenu imidža, približava se mlađoj publici, koliko kog je to nekima smešto, to je dobra taktika. Objašnjava za metro da neće biti raskopane ulice, imali smo snažne rekacije dela univerzitetske zajednice i udruženja građana, taj metro je toliko daleka ideja i nedostižna decenijama, ok potpisani su ugovori, ali upozorava se od početka da to nije metro kakav priliči Beogradu i da je trebalo da se povede šira rasprava. One su potrebne za svaki zakon, predlog zakon o referendumu se usvojo bez šire rasprave“, rekla je novinarka CINS-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare