Tomislav Nikolić sa Čen Bo: Najbolja saradnja, posebno u rudarstvu

Vesti 21. dec 202114:11 14 komentara
Nacionalni savet za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo o dosadašnjoj saradnji dve zemlje i istakao da Srbija neće promeniti svoj stav u pogledu Kine sa kojom u praktičnom smislu ima najbolju saradnju, posebno u oblasti rudarstva i infrastrukture.

Kako je saopšteno iz Nacionalnog saveta, Nikolić je izrazio zadovoljstvo u pogledu ekonomskog napretka Kine i u ovoj godini, uprkos velikim izazovima sa kojima se suočava, posebno zbog epidemijske situacije, kao i političkog bojkota, što potvrđuje i stav pojedinih država o Zimskim olimpijskim igarama u Pekingu.

Povezane vesti

„Današnji svet je na ispitu, jer ne možemo govoriti o demokratiji i poštovanju ljudskih prava a da se ne prizna kineska vakcina u borbi protiv koronavirusa“, rekao je Nikolić i dodao da prijateljstvo Srbije i Kine nikada neće prestati.

Čen Bo je istakla da je trenutna epidemološka situacija u Kini veoma stabilna i da se i dalje vodi politika nulte tolerancije.

„Kina je sama zatvarala svoje gradove, provincije, kao i granicu i na taj način dali smo značajan doprinos za ceo svet u borbi protiv kovida-19. Kineski lek protiv koronavirusa u Kini dobio je dozvolu za hitnu upotrebu. Tim lekom se direktno povećavaju antitela u organizmu i sprečava dalje širenja virusa“, rekla je Čen Bo.

Ona je istakla da su odnosi Srbije i Kine i ove godine izuzetni, svi veliki projekti napreduju, kompanije Ziđin i Hbis dobro rade, postoji značajan napredak i u realizaciji deonice brze pruge od Beograda do Novog Sada na kojoj kineski radnici rade neumorno.

„Veliki potencijal postoji u oblasti poljoprivrede za naša dva naroda, razmišljamo u pravcu kako da pomognemo Srbiji da se poveća izvoz proizvoda za Kinu, poljoprivreda je oblast na kojoj treba zajednički da radimo u budućnosti“, rekla je Čen Bo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare