Toplički centar opet na listi najboljih istraživačkih organizacija u svetu

Vesti 29. jan 202114:01 1 komentar
Medija centar

Univerzitet u Pensilvaniji je i ove godine, treći put za redom, na listu najboljih svetskih istraživačkih organizacija koje se bave temom transparentnosti i dobre uprave uvrstio prokupački Toplički centar za demokratiju i ljudska prava. Toplički centar je rangiran kao 35. na svetu u izveštaju koji jedan od najprestižnijih univerziteta na svetu objavljuje poslednjih 15 godina.

Godišnji Global Go To Think Tank Index rangira vodeće svetske istraživačke centre u različitim kategorijama, a njihov izveštaj je rezultat panela održanih sa predstavnicima blizu 2.000 institucija i stručnjaka iz štampanih i elektronskih medija, akademske zajednice, javnih i privatnih donatorskih institucija i vlada širom sveta, prenose Južne vesti.

„Vest o još jednom velikom priznanju za Toplički centar stigla je u istom danu kada i informacija da je Srbija nazadovala na svetskoj listi Indeksa percepcije korupcije na kojoj sada zauzima poražavajuće 94. mesto na svetu. Što se nas tiče, rado bismo menjali priznanje da smo među najboljima na svetu i u Evropi i najbolji u centralnoj i istočnoj Evropi za odgovoran odnos srpskih vlasti prema javnim finansijama i građanima naše zemlje“, kaže Dragan Dobrašinović, predsednik Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava.

On dodaje da je nagrada plod dugogodišnjeg iskustva, upornog rada, profesionalizma, ali i istraživačkih i analitičkih aktivnosti kojim se Toplički centar bavi punih 20 godina.

Naglašava da ovo priznanje treba da posluži kao ohrabrenje i drugim organizacijama, ali i građanima Srbije u borbi za uspostavljanje političkog sistema i prakse u kojoj će vlast biti kontrolisana i podređena interesima građana.

Ipak, Dobrašinović ističe da, sve dok je Srbija zemlja u kojoj najbolje od svega uspeva korupcija, nijedno priznanje za antikorupcijske aktivnosti neće biti satisfakcija za njihov rad.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare