Toplo-hladno, levo-desno: Da li Srbija menja kurs spoljne politike

Vesti 24. jan 202321:44 18 komentara

Da li Srbija, posle mnogih upozorenja, menja kurs spoljne politike i priprema javnost za ono što sledi? Sada slušamo da nam je Evropa jedina adresa, da nema alternativu, ranije smo dobijali drugačije signale. Svedočimo li prelasku od nikada do možda ili, korak dalje, do sasvim izvesno.

Toplo – hladno, levo – desno. Zagovarao je Aleksandar Vučić politiku neutralnosti do skoro.

Pustite nas da se snalazimo i vrdamo, da radimo sve što možemo da sačuvamo Srbiju, kazao je Vučić.

POVEZANE VESTI

Dok je predsednik vrdao, istovremeno je, i to u Njujorku, bivši ministar spoljnih poslova, a danas i ministar za rad boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković iskoristio priliku da produbi saradnju sa Rusijom kroz plan konsultacija za 2023 i 2024. A kako je više puta naglasio, Srbija neće menjati spoljno-politički kurs.

„Nemojte očekivati da Srbija deluje protiv onoga ko poštuje njen teritorijalni integritet, ko je u sistemu UN brana napadima na taj teritorijalni integritet i suverenitet“, kazao je Selaković.

U intervjuu za Glas Amerike pre samo tri meseca, i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da do promene kursa Srbije neće doći.

Niko ne pušta ruku iznad provalije dok ne dobije drugu ruku, rekao je Dačić.

Kada je vlastima to bilo potrebno, i najglasniji zagovornik SNS-a, vlasnik Informera Dragan J. Vučićević tvrdio je da Srbija ne mora u EU jer ima alternativu.

Ako je EU Hrvatska i ustaše i za „dom spremni“, ja nisam za tu EU, rekao je Vučićević. „Srbija ima samo dva prijatelja – Rusija i Kina“, dodao je.

Ipak, čini se da se Srbija sve vreme držala za dve ruke pa pod pretnjom puštanja evropske, menja spoljno-politički kurs.

„Suočićete se sa posledicama“, kaže Vučić.

Predsednikove poruke, dan nakon obraćanja, nastavljene su i dalje da se šire. Tako je čak i Dragan J. Vučićević u jutarnjem programu Pinka pokušao građanima da objasni da EU ipak nema alternativu.

To bi bila izolacija, je l’ neko spreman na to? I šta ćemo posle, odakle da isplatimo plate i penzije, upitao je.

Poslednje ankete javnog mnenja kažu da je većina građana Srbije protiv ulaska u EU što možda i pokazuje kakav bi bio ishod eventualnog referenduma o Kosovu kog ni Vučić nije isključio kao mogućnost. Za sada se zna da će za desetak dana biti održana sednica parlamenta o Kosovu i Metohiji, na koju će biti pozvan predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare