Totalni audio i video nadzor radnika Puteva Srbije: Šta Doljevac ima s tim

Vesti 03. jun 202307:23 49 komentara

TV N1 došla je u posed novog internog dokumenta javnog preduzeća "Putevi Srbije" u kome radnike obaveštavaju da uvode totalni audio i video nadzor na radnom mestu, čak savetuju radnicima da ako ne žele da se njihovi privatni pozivi snimaju, izađu sa radnog mesta. Pravnici sa kojima je N1 razgovarao smatraju da se time krše Ustav, zakoni i međunarodne konvecija, a Putevi Srbije odgovaraju da sprečavaju stvaranje nove drumske mafije.

Konstatni video i audio nadzor, pa isplata novca na kraju meseca. Ne, ovo nije Veliki brat ili neki drugi rijaliti, ovo su uslovi rada za zaposlene u JP Putevi Srbije koje predviđa novi pravilnik.

„Hoće da me snimaju tonski i video i da im ja to potpišem. Ja sam to odbio i poslao povereniku pitanje da li je to dozvoljeno zakonom i obavestio šeficu da ću potpisati tek kada dobijem odgovor da je to dozvoljeno“, kaže zaposleni u Putevima Srbije, Srđan Voinić.

Advokat Mario Reljić objašnjava da je namera javnog preduzeća da bez prekida snima zaposlene apsolutno nezakonita i da ne postoji način da se takvo postupanje poslodavca opravda.

„Ni prema Zakonu o radu, a naročito ne prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti“, ističe Reljić.

Donedavno su „Putevi Srbije“ nadzirali samo vozače, a od skoro nadziru i prisluškuju čak i svoje zaposlene. U novom pravilniku ovog preduzeća piše da ukoliko zaposleni ne želi da bude izložen audio i video nadzoru tokom obavljanja privatnih razgovora uvek može da izađe napolje. Međutim, problem je u tome da zbog opsega posla brojni zaposleni sa svog radnog mesta ne mogu.

„Ne može radnik koji vrši naplatu i koji je sa klijentima, pogotovo sada kad je leto, tu su gužve non stop, tu je nemoguće da se javi na telefon a da tu nema audio snimka i video zapisa“, kaže radnik Voinić.

Naš sagovornik smatra da je do uvođenja totalnog nazdora došlo zbog toga što su u javnost procureli snimci sa naplatne rampe u Doljevcu na kojima se vidi saobraćajna nesreća u kojoj je učestvovao auto u kome se nalazio v.d. direktora Koridora Srbije Zoran Babić.

„Ja mislim da direktor time ucenjuje sve da bi ostao direktor, a njegova žena je šef video nazdora, sve to je kod njega“, kaže Voinić.

Insistiranjem na ovo sistemu, pogotovo kada je reč o audio snimcima, prekršene su brojne preporuke poverenika, ali i najviši pravni akti Srbije.

„Međunarodne konvecnije i standardi ne dozvoljavaju tako nešto, čak ni Ustav Republike Srbije. Najveća kazna u istorji EU je izrečena jednoj kompaniji baš zbog ovakog kršenja“, napominje Reljić.

Putevi Srbije za N1 na osam strana odgovaraju da se novi sistem ne uvodi, već se unapređuje stari. Kao osnovu za uvođenje tog sistema pozivaju se na Zakon o privatnom obezbeđenju i negiraju da je reč o prisluškivanju već o audio snimcima, što je kako dodaju u skladu sa evropskim standardima. Kažu i da bi ukidanje video i audio nadzora bez ikakve dileme omogućilo stvaranje nove drumske mafije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare