Tragedija u školi: Da li je kriv “Zapad” ili rijaliti na nacionalnim TV?

Vesti 04. maj 202306:44 459 komentara

Izjave nakon napada u OŠ “Vladislav Ribnikar” da je kriv “truli Zapad” ili neko drugi pokezuje da “kod nas ne postoji odgovornost”, kaže klinička psihološkinja Branka Kordić.

Pročitajte još:

Upitana šta se tom porukom poručuje, kaže da pretpostavlja da je to neka politička igra.

Nasuprot tome, kaže, ovo je vreme da vidimo šta možemo da uradimo da pomognemo ovoj deci i roditeljima, a onda da ispitamo svoju odgovornost.

“Hoće zatvoriti Pink i Hepi odjedanput?” upitala je Kordić u emisiji Newsnight i rekla da rijaliti programe na tim TV tri dana žalosti nećemo gledati, a onda će se emitovanje nastaviti.

Istakla je da nije u redu da predsednik republike javno čita nečiji psihološki karton.

“To su najtajniji podaci. Stvarno mi se čini sada da bi trebalo da se razna ministarstva, pa i predsednik, konsultuju sa strukom”, rekla je ona.

Predsednica Sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ Vesna Vojvodić rekla je da je da društvenim mrežama deca mogu da nađu “sve opskurne, strašne modalitete ponašanja koji su usprotni onome čemu bi trebalo da decu učimo”.

Govoreći o izjavi ministra prosvete Branka Ružića o “zapadnim vrednostima” i tome da nije bilo propusta u sistemu, upitala je “kakva onda očekivanja možemo a imamo ako nešto zakaže u tom ‘idealnom sistemu’”.

O prebacivanju krivice na internet kaže – hoćemo da budemo kao neke zemlje dalekog Istoka i da ugasimo internet, verujući da će to da spase decu?

“Meni ovo deluje kao ‘krivo je more’, nisu zapadne sile birale ministra Ružića na poziciju, mi smo njega dobili, zna se ko ga je birao, pa da vidimo šta je on do sada učinio”, rekla je Vojvodić.

Upitala je i šta znači to što će nastava sutrašnjeg dana, koji će možda, kako kaže, mnogoj deci i nastavnicima biti strašniji nego današnji, da započne minutom ćutanja.

“Da li mi sutra posle jedne minute ćutanja treba da nastavimo da predajemo, da ispitujemo tu decu? Kakvo je to odsustvo, ne samo empatije, profesionalizma nego elementarne ljudskosti”, rekla je ona.

Bivši načelnik Uprave policije za Beograd Marko Sekulić kaže da je napad u školi na Vračaru jedinstven slučaj u srpskoj, pa i jugoslovenskoj policijskoj praksi posle rata.

Prema njegovim rečima, suština je da ne postoji dovoljno koordinacije prosvete sa roditeljima, korelacija nastavnika i dece.

“Ove floskule koje smo slušali celo popodne su zamajavanje javnosti i ništa drugo”, rekao je on.

Sekulić kaže da je ponašanje napadača K.K. “bilo u domenu patlogije” i da je trebalo da roditelji kontaktiraju školu, razgovaraju sa detetom.

“To nije moglo ostati sakriveno”, rekao je Sekulić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare