Transparentnost: Inicijativa Ustavnom sudu protiv „autentičnih tumačenja zakona“

Vesti 03. avg 202210:48
Skupstina grada, skupština, parlament, Skupština srbije
Shutterstock

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je da je Ustavnom sudu podnela inicijativu za utvrđivanje neustavnosti odredaba Zakona o Narodnoj skupštini i Poslovnika parlamenta koji uređuju donošenje autentičnih tumačenja zakona.

Pročitajte još:

Kako je obrazloženo, inicijativa je podneta kako bi se sprečila sve raširenija praksa da Skupština, kroz donošenje navodnih tumačenja zakona, te zakone menja tako da dobijaju značenje koje originalno uopšte nisu imali.

Najveću opasnost predstavlja to što ovakve promene, za razliku od „običnih“ izmena i dopuna zakona, važe retroaktivno, pri čemu je neretko stvarni cilj tog narušavanja pravnog poretka zaštita privatnih interesa, ukazuje TS.

Kao primer za tu pojavu TS navodi autentično tumačenje Zakona o sprečavanju korupcije, na osnovu kojeg je nekoliko hiljada osoba naprasno izgubilo svojstvo javnog funkcionera.

To je, kako se objašnjava, imalo za posledicu da mnogi od njih izbegnu krivičnu, prekršajnu ili drugu odgovornost zbog kršenja zakonskih obaveza, jer je zbog toga u 2021. godini obustavljeno 129 postupaka pred Agencijom za sprečavanje korupcije.

Još drastičniji je mogao da bude slučaj predloženog, a potom povučenog autentičnog tumačenja Zakona o obligacionim odnosima, kako bi se pogodovalo jednoj od strana u sudskim sporovima između korisnika kredita i banaka, iako je reč o zakonu koji ne samo da nisu doneli poslanici tog skupštinskog saziva, već ga nije donela ni skupština Srbije, već SFRJ, zaključuje TS.

Komentari

Vaš komentar