Transparentnost upozorila na degradaciju Zakona o sprečavanju korupcije

Vesti 09. feb 202111:54 1 komentar
Transparentnost Srbija
N1

Transparentnost Srbija upozorila je da će eventualnim usvajanjem predloga autentičnog tumačenja u Skupštini Srbije biti znatno sužen obim primene Zakona o sprečavanju korupcije i pozvala poslanike da taj predlog ne prihvate.

„Na osnovu ovog ‘tumačenja’ nijedna zabrana, obaveza ili ograničenje iz ovog zakona više ne bi važila za nekoliko hiljada javnih funkcionera, medju kojima su i nosioci nekih od ključnih državnih funkcija. Imajući u vidu da za ovaj predlog nije dato obrazloženje i na ogromne štetne posledice koje će doneti, pozivamo skupštinu da ovaj predlog ne prihvati“, navodi se u saopštenju.

Kao primer, Transparentnost je navela da se, ako dodje do usvajanja autentičnog tumačenja, funkcionerima više ne bi smatrale sudije i zamenici javnih tužilaca koje su na tu funkciju izabrali Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, generalni sekretar i druga lica koja imenuje predsednik Republike, kao ni direktori škola koje imenuje ministar prosvete.

„Nepromišljenost i apsurdnost ovog predloga se najbolje vidi na primeru Ustavnog suda, gde bi status javnih funkcionera zadržalo pet sudija koje je izabrala Skupština, a više se ne bi smatrali javnim funkcionerima pet sudija koje je imenovao predsednik Republike i pet koji su imenovani na opštoj sednici Vrhovnog kasacionog suda“, dodaje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare