Transparentnost: Vlada nije razjasnila kako su nastali gubici EPS i Srbijagasa

Vesti 05. dec 202213:39
Izvor: Logo

Budžet Srbije za 2023. godinu nedovoljno je transparentan u delu koji se odnosi na troškove nastale zbog lošeg poslovanja javnih preduzeća, prvenstveno Elektroprivrede Srbije (EPS), a građani su i dalje bez mogućnosti da utiču na prioritetna ulaganja, ocenila je Transparetnost Srbija (TS).

U saopštenju TS podseća da je Fiskalni savet u oceni predloga budžeta ukazao da Vlada nije razjasnila kako su nastali gubici EPS i Srbijagasa i kako će se utrošiti oko milijardu evra namenjenih tim preduzećima.

Povezane vesti

Budžetski troškovi za EPS posledica su „prvenstveno katastrofalnog upravljanja ovim preduzećem u prethodnim godinama, a ne svetske energetske krize“, naglašava se u analizi Fiskalnog saveta.

Transparentnost Srbija navodi da godinama ukazuje na problem sa partijskim postavljenjima, uglavnom vršilaca dužnosti na čelna mesta u javnim preduzećima, što je preraslo u otvoreno nezakonito upravljanje, uz ocenu da se u predlogu budžeta za 2023. godinu nazire cena takvog nedomaćinskog poslovanja.

Fiskalni savet ukazao je i da sistem selekcije, sprovođenja i praćenja infrastrukturnih projekata u Srbiji treba znatno unaprediti i učiniti transparentnijim.

U vezi sa tim, TS ukazuje da građani nemaju prilike da se izjasne o tome koji su projekti prioritetni i da li su saglasni da se za njihovu realizaciju država dodatno zaduži, navodeći da određivanje prioriteta nije uređeno zakonom, a analize opravdanosti često nisu javno dostupne.

„Srbija tu može da gleda druge države šta rade, ali može da se ugleda i na sopstvene lokalne samouprave, gde u desetinama gradova i opština postoje izvrsni mehanizmi za konsultovanje građana o tome šta su prioriteti, pre svega kada je reč o kapitalnim projektima“, ukazuje TS.

Komentari

Vaš komentar