„Samo da nam poželim sreću da se ne ponovi priča sa Trgom republike“: Đorđe Bobić zadovoljan što se rekonstruiše Trg Nikole Pašića

Počela je rekonstrukcija Trga Nikole Pašića, a arhitekta Đorđe Bobić za N1 kaže da je zadovoljan time, ali da mu je žao što je Bezistan izostao.

Trg Nikole Pašića, podseća reporterka N1, praktično od 2019. godine čeka na rekonstrukciju.

Radovi su počeli, postavljena je zaštitna ograda okolo, uklonjeni su neki reklamni stubovi i mašine su tu.

Rekonstrukcija je odlagana od 2019. godine, zamišljeno je bilo da fontana bude uklonjena, a zatim je najavljeno da će ostati deo trga. Inicijalno je bilo zamišljeno i da se Bezistan rekonstruiše.

N1

Arhitekta Đorđe Bobić kaže da je ovo idejno rešenje povratak na ono što je izgrađeno u onom periodu pre oko 50 godina.

„Ova fontana je napravljena ’86, postala je znak ovog prostora sa žbunom vode, meni je lično žao što će se to promeniti, ali razumem potrebu da se to vrati na inicijalnu formu one fontane koju je Hranislav Stojanović napravio još na prvom konkursu, čini mi se da je to jedan logičan i ispravan potez“, kaže on.

Ističe da je zadovoljan što je rekonstrukcija počela.

Pročitajte još

„Ovaj trg to zaslužuje, nije bilo dolično da ovako oronula forma stoji i prezentira Beograd. Nova forma, prema onome što sam u projektu uspeo da vidim, sačuvano je zelenilo, obnovljeno osvetljenje i najvažnije – urbani mobilijar, koji će se postaviti. Ovo neće više biti samo mesto gde građani prolaze, nego će se na njemu i zadržavati“, kaže.

Ne razume zašto se ne rekonstruiše i Spomenik Nikoli Pašiću.

„Ne u smislu da mu se menja izgled, nego se vide neke kamene ploče otpale, vreme je učinilo svoje. Bilo bi dobro da u celom ovom poslu, koji i nije tako beznačajan što se investicije tiče, da se mali deo posla obavi i da se postolje dovede u formu koja će da bude u skladu sa novim izgledom trga“, kaže.

Takođe mu je, kaže, žao što je Bezistan izostao.

„Dugo se priča o tome, čak je urađen i izuzetno dobar projekat, nije jasno zbog čega u kontekstu ovog rada nije uključen i Bezistan, koji je isto deo ovog trga. Imaćemo čudnu situaciju – jedan lepo uređen, savremen trg, a do njega će se sa Terazija stići sa problemom da ne polomite nogu na jednom raspadnutom prostoru, nadam se da će da se uključi taj deo veoma važan u ovaj posao, da se ceo prostor objedini“, kaže on.

Ponavlja da je vrlo zadovoljan što se ovo radi.

„Kao građanin pre svega, mislim da će na jedan dobar način javni novac biti potrošen. Jedino što mogu i izvođačima i svima nama građanima Beograda da poželim sreću u ovom poslu, da nam se ne desi ponovo priča sa Trgom republike“, kaže on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare