Tri moguća scenarija za građane Srbije koji žele u EU

Vesti 17. mar 202118:36 > 19. mar 2021 10:45 49 komentara
Evropska komisija
N1/Screenshot

Za građane Srbije koji budu želeli da putuju u Evropsku uniju postojaće dve ili tri mogućnosti da dođu do "kovid pasoša".

Prvi mogući scenario je da državljani Srbije, kada stignu u neku od zemalja Evropske unije, zatraže da se njihovi podaci ubace u evropski sistem i tako dobiju digitalni zeleni sertifikat, javlja dopisnik N1 za Evropu Nikola Radišić.

Povezane vesti:

Ukoliko ste testirani ili vakcinisani, ti podaci će moći da budu ubačeni u „korona pasoš“, nakon čega bi državljani Srbije bili ravnopravni sa građanima EU, što se tiče putovanja.

Druga mogućnost je da Srbija napravi sopstveni korona pasoš koji bi bio kompatibilan sa evropskim. Iz EU su reklo da bi taj pasoš prihvatili i ubacili u svoj sistem.

Treća opcija je globalni korona pasoš, ali ova inicijativa ne može da bude brzo realizovana, iako se u Evropi razmišlja u tom pravcu.

Evropska komisija (EK) je danas predložila uvođenje Digitalnog zelenog sertifikata za putovanja unutar EU, poznat kao „kovid pasoš“.

Pasoš se odnosi samo na vakcine koje je EU odobrila, a to su do sada cepiva koja proizvode Fajzer, Astrazeneka, Moderna i Jansen (Džonson i Džonson), dok su odobrenje zatražene i za Novavaks, KjurVak (CureVac) i Sputnjik V.

https://twitter.com/EMA_News/status/1372841752814612482/photo/1

Međutim, prema predlogu EK, države članice moći će da na svojoj teritoriji prihvate i druge vakcine, osim onih koje je odobrila Evropska agencija za lekove.

Kako bi se izbegla diskriminacija, osim podataka da li je osoba vakcinisana protiv koronavirusa, pasoš će sadržati informacije da li je stekla imunitet posle preležane zaraze ili ima negativan PCR test.

Predlog Evropske komisije sada treba da usvoje države članice EU, a potom i evropski parlament.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Više o kovid pasošima pogledajte u Danu uživo na N1:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare