Tri studentkinje žele da krivično gone profesora Arhitektonskog fakulteta

Vesti 09. avg 202214:43 > 14:49 111 komentara
Shutterstock

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova sprovelo je predistražni postupak u slučaju seksualnog uznemiravanja na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, pošto je se određeni broj studetkinja putem društvenih mreža požalilo na ponašanje jednog profesora. Do sada su se tri studentkinje odlučile da krivično gone profesora.

Pročitajte još:

Pripadnici MUP-a su po nalogu VJT u Beogradu obavili razgovore sa studentkinjama koje su se odazvale pozivu policije, a koje su prehodno Povereniku za ravnopravnost Arhitektonskog fakulteta podnele interne prijave za uznemiravanje posle javnog poziva dekana da to učine.

Postupajući tužilac VJT je posle toga obavio razgovor sa devojkama za koje je procenio da su oštećene izvršenjem krivičnog dela Polno uznemiravanje iz člana 182a Krivičnog zakonika, i upoznao ih sa njihovim pravima, odnosno da se shodno zakonskim odredbama, krivično gonjenje za to krivično delo preduzima – po privatnom predlogu.

To znači da tužilac može da pokrene krivični postupak samo ukoliko se oštećena izjasni da stavlja predlog za krivično gonjenje. Takođe, ukoliko oštećena u bilo kom trenutku do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka odustane od predloga, tužilac ne može da nastavi krivično gonjenje, već postupak obustavlja.

Nakon razgovora sa tužiocem tri devojke su se izjasnile da žele da podnesu predlog za krivično gonjenje protiv profesora, zbog krivičnog dela Polno uznemiravanje.

Više javno tužilaštvo u Beogradu će krivično gonjenje u ovom predmetu proslediti Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, kao nadležnom za dalje postupanje.

Komentari (111)

Vidi sve komentare