Tribina: U Leposaviću baza Kosovske policije na 84 hektara privatnih parcela

Vesti 20. feb 202314:27 7 komentara
Kosovo
Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Nema zvaničnog objašnjenja za eksproprijaciju zemljišta u opštini Leposavić, na severu Kosova, ali se nezvanično tvrdi da bi na toj lokaciji trebalo da bude izgrađena baza granične policije, rečeno je u Kosovskoj Mitrovici, na javnoj raspravi o tom događaju.

Kao razlog za eksproprijaciju je navedena izgradnja infrastrukturnog objekta od javnog interesa, ali javni interes stanovništva nije podizanje policijske baze i to na skoro 84 hektara, izjavio je predsednik opštine Leposavić u ostavci Zoran Todić, izrazivši sumnju u tvrdnje da je eksproprijacija izvršena radi izgradnje puta i provođenja optičkog kabla.

Todić je rekao da Vlada Kosova nije povodom eksproprijacije kontaktirala ni vlasnike parcela, ni opštinu Leposavić.

Povezane vesti

Posle okupljanja meštana radovi su prekinuti, ali je na teritoriji opštine sve više pripadnika specijalne policije, čiji je sastav albanski, izjavio je Todić.

On je ocenio da je malo potrebno da dođe do novog rasta napetosti i konstatovao da su vlasnici eksproprisanih parcela rešeni da brane svoju imovinu.

Prema Todićevim rečima, vlada u Prištini namerava da pretvori u geto četiri opštine na severu Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom.

Prištini i delu međunarodne zajednice smeta jedinstvo u četiri opštine na severu. Nijedna vlada u Prištini nije uradila ništa na pomirenju, izjavio je Todić.

On je rekao da postoje brojni mehanizmi za sprečavanje šverca, ali da prekopavanje puteva i izgradnja nove policijske baze nije način da se to postigne, posebno kada nema poverenja.

Srpsko stanovništvo se suočava sa problemima koje proizvode institucije u Prištini. Zajednica srpskih opština na Kosovu nije pretnja, već mehanizam koji će garantovati održivi razvoj i osnovna ljudska prava u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom, izjavio je Todić.

Profesor prava i stručnjak za imovinska pitanja Duško Čelić je ocenio da u opštini Leposavić nije izvršena eksproprijacija, već klasična uzurpacija prava svojine.

Priština je grubo zloupotrebila monopol fizičke sile, rekao je Čelić, uz tvrdnju da zbog toga postoje elementi krivične odgovornosti.

Nigde drugde na Kosovu se eksproprijacija nije sprovodila na takav način. Ovo sa vladavinom prava nema nikave veze, izjavio je Čelić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare