Trideset godina od osnivanja DSS, Jovanović – Srbija uvek iznad interesa stranke

Vesti 23. jul 202219:33 > 20:5411 komentara
FoNet/Milica Vučković

Nikada nismo pretpostavili stranački interes nacionalnom i državnom interesu, grešili smo nekad u procenama, ali nikada u tome nismo stavili stranku iznad interesa Srbije i tako će biti dok Nova Demokratska stranka Srbije postoji, poručio je lider te partije Miloš Jovanović.

„Nacionalno i demokratsko su naša osnovna načela“, istakao je Jovanović na obeležavanju 30 godina od osnivanja Demokratske stranke Srbije, koja je nedavno promenila ime.

Pročitajte još

Jovanović je rekao da je veoma ponosan na jubilej DSS, koja je obeležila politički život zemlje.

Neusmnjivo je DSS imala nacionalno i zdravo shvatanje odnosa u regionu, ukazao je Jovanović i naglasio da Republiku Srpsku treba čuvati „kao malo vode na dlanu i uvek joj pomagati“.

Ako je nešto stopostotno čedo DSS i Vojislava Koštunice, rekao je on, to je ideja vojne neutralnosti, koja se danas pokazala kao veoma važna i određuje naš spoljnopolitički kontekst zemlje – Istoka na Zapadu i Zapada na Istoku.

Jovanović je rekao da DSS odlikuje i nepokolebljiva kosovska politika, jer je stranka uvek branila prava Srba na Kosovu Metohiji, ne zaboravljajući prava države Srbije nad Kosovom.

On je naveo da „šlag na torti“ politike DSS predstavlja Ustav Srbije iz 2006. godine, u kojem je jasno rečeno da je Kosovo neotuđivi deo Srbije, dok je kao neslavnu epizodu u istoriji stranke označio pogaženu reč, kada je Tomislav Nikolić samo tri dana bio predsednik Skupštine Srbije.

Reč je reč, naglasio je Jovanović i poručio da je najveća sramota u novijoj srpskoj istoriji bila saradnja sa Haškim tribunalom, a DSS je tu bila najmanje odgovorna.

„Kao što gradimo kontinuitet u stranci i od nje želimo da napravimo instituciju, da postoji kada se promeni rukovodstvo, tako moramo da radimo svi zajedno na stvaranju temelja Srbije“, istakao je on.

Došli smo u poziciju da pravimo temelje Srbije, da stvaramo konsenzus na uporištima ovog naroda, da pravimo nacionalne temelje kroz demokratske procedure, da se saglasimo oko minimuma, jer ako toga nema – budućnost će nam biti upitna, upozorio je Jovanović

On je zahvalio liderima stranaka koji su došli na proslavu, navodeći da se ponekad sa njima ne slaže, a nekad imaju i veće nesuglasice.

„Srbi smo, na istom smo brodu, koji mora da plovi večno i onda kada se ne slažemo, činite nam čast time što ste ovde“, rekao je Jovanović.

Maršićanin: Glavna odlika DSS je kontinuitet politike

Funkcioner stranke i nekadašnji predsednik Skupštine Srbije Dragan Maršićanin istakao je da je u toj partiji od prvog dana i oličava kontinuitet njene politike.

„Posle svega kroz šta je DSS prolazila, ima nas i danas, možda manje, koji istrajno i uporno verujemo da Srbija može i treba da bude demokratska i da može da ima vlast koja će voditi odgovornu nacionalnu politiku“, poručio je Maršićanin.

FoNet/Milica Vučković

On je predočio da se, kada se govori o DSS, ističu državotvornost, doslednost, načelnost i razumevanje veze između demokratskog i nacionalnog.

Maršićanin je kazao da lojalnost stranci ne isključuje izražavanje neslaganja sa pojedinim stavovima, a lojalnost o kojoj govori nije podanička.

„To nije lojalnost bilo kome, pojedincu, predsedniku, izvini Miloše, već sebi, lojalnost članstva prema stranci i stranke prema članovima“, rekao je Maršićanin.

Novi DSS je stranka sa političkom ideologijom, a uz najbolju volju ne vidim mnogo ideološki profilisanih stranaka u Srbiji koje se svog programa drže, već ga menjaju od izbora do izbora, dodao je on.

Maršićanin je kazao da se DSS uvek vodila interesom države, a ne stranke i da očekuje da i Nova DSS nastavi tu politiku.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, funkcioner Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević, predstavnici stranaka Dveri i Zavetnici, kao i Vojislav Mihailović, koji je sa DSS bio na izbornoj listi u okviru koalicije NADA.

Komentari

Vaš komentar