Trivan: Godinama sam opstruisan, Mihajlović oduvek za MHE, bunt građana opravdan

Vesti 26. apr 202112:33 > 17:38 30 komentara
N1 (arhiva)

Bivši ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je, reagujući na optužbe aktuelne ministarke energetike Zorane Mihajlović, da je uvek govorio o svim ekološkim problemima i posebno o štetnosti gradnje mini hidroelektrana (MHE) derivacionog tipa. Naveo je da je Mihajlović još 2013. godine kao ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, omogućila davanje 293 lokacije za gradnju MHE, te da se kao ministarka građevine oglušila o mnogobrojne zahteve da stavi van snage protivzakonito izdate građevinske dozvole ili one kojima je istekao rok.

Nakon tri godine opstrukcije, nerazumevanja i antikampanje vođene protiv mene, nije mi više moguće lojalno i strpljivo trpeti napade onih koji se u zaštitu životne sredine najmanje razumeju, pokušavajući da neistinito i manupulisanjem zadobiju još jedan mizerni politikantski poen, naveo je Trivan u pisanoj izjavi.

Povezane vesti:

„Sa druge strane, sve vreme naša javnost i građani dobro znaju šta je zapravo istina, ko je oduvek na strani zaštite a ko ne. Кo govori istinu – a ko ne, šta je moralno a šta ne. Ponavljam godinama – Ekologija nije i ne sme biti dnevno-politička tema jer se radi o pitanju naših života“, poručio je.

Ministarku Mihajlović je upitao pokušava li da zbuni javnost Srbije kada o uzrocima problema mini hidroelektrana i zabrani njihove gradnje kaže da su nas „prethodni ministar zaštite životne sredine i još neki ljudi koji su se bavili realizacijom malih hidroelektrana doveli u situaciju da te MHE budu realizovane na načine koji nisu bili adekvatni, niti su bili u skladu sa zakonom.“

„Pitam javno ministarku Mihajlović – koje sam to MHE ja realizovao? Zašto ne navede imena tih ‘još nekih ljudi’ ? Jesu li to oni kojima je još 2013. godine kao ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, omogućila davanje 293 lokacije za gradnju MHE? Da li je to bilo društveno odgovorno i ekološki adekvatno postupanje prema prirodnom blagu Srbije koje je bilo u njenom resoru“, upitao je Trivan.

Bivši ministar je upitao Mihajlović i zašto je kao ministarka građevinarstva, kako je naveo, ignorisala inicijative građana i udruženja, javne rasprave, mišljenja i stavove struke i nauke o štetnosti gradnje MHE u zaštićenim dobrima i odbila da da pozitivno mišljenje na izmene Zakona o zaštiti prirode kojim se sprečava gradnja MHE.

„Da li je potrebno da podsetim ministarku Mihajlović da se takođe oglušila o mnogobrojne zahteve da stavi van snage protivzakonito izdate građevinske dozvole ili one kojima je istekao rok, da se kao ministarka u svim resorima koje je vodila uvek, i rečju i delom zalagala za gradnju MHE, pa i sada kada volšebno kao ministarka energetike, a u ulozi portparola Ministarstva zaštite životne sredine predlaže zakon o zabrani njihove gradnje. Кakav cinizam“, konstatovao je Trivan.

Umesto da nas podrže, proizvode opravdani ekološki bunt

Podsetio je i da je, kako je naveo, uvek javno govorio i uvek će govoriti o svim ekološkim problemima i posebno o štetnosti gradnje MHE derivacionog tipa.

„Zastupajući sopstveni profesionalni stav, kao i struku i građane, u javnim raspravama u kojima su učestvovale naučne institucije, predstavnici fakulteta i instituta, čak i SANU, podizao sam pozornost ukupne javnosti, budući da građani imaju pravo da znaju u kakvoj životnoj sredini žive i svestan da nećemo uspeti da sačuvamo i unapredimo životnu sredinu bez pomoći civilnog društva, građana i medija“, poručio je.

Ocenio je i da je u tome uspeo, jer je ekologija u Srbiji postala stalni prisutna i najvažnija tema.

„I ne samo to. Ministarstvo zaštite životne sredine je učinilo sve što je u njegovoj nadležnosti da spreči štetu i predloži izmene Zakona. A koliko smo imali podrške u tome, od koga, a od koga ne – javnost je videla i razumela. I umesto da nas podrže i ne sprečavaju da u dijalogu sa građanima rešavamo probleme u institucijama, proizvode nezadovoljstvo građana i ekološki bunt koji je opravdan. Poslednji je trenutak da se ekologiji vrati novac i značajno više investira, a to je sada moguće imajući u vidu da je budžet stabilizovan“, naveo je Trivan.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare