Trojica aktivista puštena iz pritvora, najavljuju veliki protest u Novom Sadu

Vesti 08. mar 202222:11 > 22:20 4 komentara
N1

Srđan Đurić, Mladen Cvijetić i Brajan Brković, aktivisti Omladinske studentske akcije koji su u ponedeljak prekinuli sednicu gradske komisije za planove u Novom Sadu, pušteni su iz pritvora.

Kako je javila reporterka N1 iz Novog Sada, aktivistima nije određena mera pritvora, a to su danas zatražili i novosadski aktivisti i nevladine organizacije koje su organizovali protest ispred suda, nakon što su ova trojica privedena.

POVEZANE VESTI

Sudija u prethodnom postupku je odlučio da ih pusti da se brane sa slobode, ali im je određena mera zabrana pristupa Dušanu Miladinoviću, direktoru javnog preduzeća Urbanizam, kao i zabrana prisustva na narednim sednicama komisije za planove Grada Novog Sada, na kojima će se raspravljati o primedbama građana na Generalni-urbanistički plan (GUP).

Tužilac je to delo, prekid sednice, kao i gerilske ulične akcije, fabranje izloga SNS-a, ocenio kao krivično delo nasilničko ponašanje, za koje im prema članu 344 Krivičnog zakona preti kazna od nekoliko meseci do pet godina zatvora.

Aktivisti kažu da je sve ovo montiran politički proces, da nije bilo elemenata nasilničkog pšonašanja, da niko nije bio ugrožen i da je čin prekidanja sednice bio politički performans.

Hapšenje tumače kao potez vlasti koji za cilj ima da zastraši sve aktiviste i za sredu najavljuju veliki protest u Novom Sadu, na koji su pozvani aktivisti iz Beograda, Gornjih i Donjih Nedeljica i drugih gradova.

Prema najavi Vojvođanske nevladine organizacije, protest će se održati u Novom Sadu, u sredu 9. marta, ispred prostorija Srpske napredne stranke u Ilije Ognjanovića 7, sa

početkom u 17.30h.

Komentari (4)

Vidi sve komentare