Trojici uhapšenih Srba određen pritvor do 30 dana

Vesti 21. sep 202317:32 6 komentara
Shutterstock/ sakhorn

Osnovni sud u Prištini odredio je trojici Srba koji su juče uhapšeni pritvor u trajanju do 30 dana.

Dva hapšenja izvršena su juče na Severu Kosova, a jedno južno od Ibra u vezi sa navodnim izvršenjem ratnih zločina. I. E. je uhapšen u severnom delu Kosovske Mitrovice, a samo sat vremena kasnije D. M. u Zvečanu, dok je u međuvremenu u Prilužju uhapšen Z. K, navodi KoSSev.

Ubrzo nakon hapšenja određeno im je 48-časovno zadržavanje.

Pročitajte još:

Kao što su i advokati odbrane najavili, oni su danas saslušani u Osnovnom sudu u Prištini, s ciljem odlučivanja o zahtevu tužilaštva za određivanje mere pritvora.

Prema saznanjima KoSSev portala, Osnovni sud je danas usvojio zahtev tužilaštva i odredio 30-dnevni pritvor svoj trojici.

Branilac D. M, Miloš Delević, potvrdio je za KoSSev da je njegovom klijentu određen protvor. Naznačio je da će on biti smešten u zatvoru u Podujevu. Delević je ujedno najavio podnošenje žalbe u zakonskom roku povodom rešenja suda.

Branjenik D. M. je juče naveo za KoSSev da se njegovom klijentu stavlja na teret navodno maltretiranje civila u Vučitrnu za vreme rata.

Naglasio je i da njegov klijent tvrdi da nije kriv, te da je radio u Kosovskoj policiji 10 godina, kada je prošao sve provere.

Advokat I. E, Ljubomir Pantović, juče je za KoSSev kazao da je njegov klijent lošeg zdravlja, usled čega je ubrzo nakon hapšenja prebačen u bolnicu u Prištini.

Ova hapšenja naišla su na kritike zvaničnog Beograda.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, juče je održao vanrednu konferenciju za štampu na kojoj je kazao da je reč o kidnapovanju Srba „isključivo po nalogu Aljbina Kurtija“, a s ciljem proterivanja građana srpske nacionalnosti i etničkog čišćenja.

Kazao je i da Kurti „želi rat“, a da, uprkos kritikama sa Zapada, ima podršku onog dela koji govori o krivici „dve strane“.

Danas se oglasio i Zapad, odnosno Evropska unija.

Evropska unija veoma blisko prati situaciju i u bliskom je kontaktu sa relevantnim stranama i vlastima, kako bi imala kompletna saznanja o poslednjim događajima na Kosovu, poručio je danas portparol Evropske unije, Petar Stano.

Dodao je i da će Evropska unija reagovati ukoliko za tim bude bilo potrebe.

Upitan za komentar na to što se sva trojica terete za navodne ratne zločine, portparol Evropske unije je kazao da “EU to ne dovodi u pitanje“, naglasivši još jednom da EU treba tek da pribavi sve informacije, kako bi imala kompletna saznanja.