Trougao Beograda, Prištine i Brisela – od zatezanja do popuštanja

Vesti 02. dec 202219:09 12 komentara

Novo zatezanje, a potom i novo popuštanje u trouglu između Beograda, Prištine i Brisela. Posle sinoćne burne reakcije predsednika Srbije i uvreda na račun Srba koji su prihvatili da uđu u Vladu Aljbina Kurtija, smirivanje tenzija doneo je evropski komesar Oliver Varhelji. Vučić će ipak razmotriti odluku o bojkotovanju samita Zapadnog Balkana u Tirani. Evropska unija je, u međuvremenu, izašla sa jasnim stavom da odluka o imenovanju Rašića nije u skladu sa Ustavom Kosova.

Bila je to konferencija posvećena putu Srbije u EU i ugovorima koji podrazumevaju pomoć Unije Srbiji od 165 miliona evra samo do kraja ove godine. Međutim, glavna tema postale su odluke Vlade u Prištini.

Povezane vesti

„Svima samo da poručim i njemu sam rekao ni lud ni pijan ni blesav, jer od svega što pijem pijem samo čaj od kamilice i zero kolu, ali sam mu ukazao na sve što se događalo i kako se postepeno urušavala svaka mogućnost dijaloga sa Prištinom. Srbi južno od Ibra su blizu odluke da napuste institucije, ne Srbi sa severa. Oni su blizu odluke da ne puste nikoga više na sever. Ljudi vi morate da razumete da sve vri“, rekao je Vučuć..

Vučić je tražio da Evropska unija osudi uvođenje u Vladu Kosova stranaka i pojedinaca koji nisu dobili podršku srpske zajednice na izborima.

„Dobili smo odgovor koji kaže opet nešto obe strane. Ja sam čuo od jednog diplomate i sad ću da vam kažem to na engleskom: ‘It’s enough with this „both sidism“ It’s enough’! Stvarno dosta, jer mi nismo uradili ništa od ovoga“, poručio je on.

U međuvremenu stigao je i precizniji stav Brisela, odnosno tumačenje o odluci da Nenad Rašić postane predstavnik Srba u Vladi Kosova, kao ministar za zajednice i povratak.

„Naše preliminarno tumačenje jučerašnjeg imenovanja je da ne ispunjava sve ulove predviđene Ustavom Kosova. To je svakako sada na Ustavnom sudu Kosova da procesuira i mi očekujemo od Prištine da se uskladi sa Ustavom što je od suštinske važnosti za vladavinu prava“, reagovao je portparol EU Peter Stano.

Vučić je još sinoć rekao da iz protesta neće putovati u Tiranu na Samit EU Zapadni Balkan 6. decembra.

„Ja sam rekao da lično posle svega ovoga ne vidim smisao, ali sam spreman da saslušam. Ana Brnabić misli da je važno da budem u Tirani. Ja sam spreman da razgovaram. Rekao sam Oliveru Varheljiju da nije to pitanje moje sujete“, napomenuo je predsednik Srbije.

„Politika proširenja sada je jedan od tri prioriteta Evropske unije i zato naši lideri dolaze u tiranu da razgovaraju o regionu sa državnicima Zapadnog Balkana. Potrebna nam je Srbija za stolom, potreban nam je lider Srbije za tim stolom“, istakao je Varhelji.

EU ponovo poziva dve strane da stvore uslove za povratak predstavnika Srba u institucije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare