Trudnica u osmom mesecu za N1: Na četiri vakcinalna punkta su me odbili

Vesti 17. okt 202113:17 > 13:26 76 komentara
JOAQUIN SARMIENTO / AFP/Ilustracija

Trudnica u osmom mesecu trudnoće Jovana Cvetković Lazić, koju su na četiri vakcinalna punkta odbili da vakcinišu, sa obrazloženjem da joj treba izveštaj ginekologa u kojem on navodi da sme da primi vakcinu, uspela je da se vakciniše iz petog pokušaja na beogradskom Sajmu. Ona za N1 kaže da su je tamo pitali da li se konsultovala sa ginekologom, na šta je ona rekla da jeste i da joj je preporučio da se vakciniše, ne tražeći joj pisani trag o tome, nakon čega je potpisala saglasnost i dobila vakcinu. "Nisam imala nikakve nuspojave, osim što me je malo bolelo mesto uboda", navodi ona za N1. Nakon ove priče, ostaje nejasno koji su protokoli, imajući u vidu da smo u medijima mogli da čujemo mnoge lekare koji pozivaju trudnice da se vakcinišu, jer je to bezbedno za njih.

Putešestvije Jovane Cvetković Lazić za vakcinaciju počelo je u Aranđelovcu, rodnom gradu njenog supruga.

Povezane vesti

„Prvi put sam otišla da primim vakcinu u prošli petak (8. oktobra) u Dom zdravlja u Aranđelovcu. Tamo su mi kazali da dođem u ponedeljak, jer više nemaju nikoga za Fajzer vakcinu, a treba im šestoro ljudi. Kako nisam želela da čekam da vikend prođe, otišla sam (istog dana) na tek otvoreni vakcinalni punkt u TC Galerija. Tamo me je dočekalo veliko iznenađenje. Naime, kad su videli da sam trudna, sestra sa ulaza je pozvala lekarku, koja mi je na ulazu u pinkt saopštila da vakcinu ne mogu da primim bez izveštaja ginekologa. Rekla sam joj da kod sebe imam poslednji izveštaj sa ultrazvučnog pregleda i pitala je da li na to misli. No, ona je insistirala na izveštaju na kome ginekolog specifično navodi da smem da primim vakcinu. To me je zbunilo, jer sam bila prilično sigurna da ni jedan lekar ne izdaje takve izveštaje, ali je ona insistirala i kazala da je to po ‘novom protokolu’, i da ni deca ne smeju da prime vakcinu bez izveštaja pedijatra, što mi je zvučalo još nelogičnije. Pošto je bilo očigledno da vakcinu neću dobiti ni na svo insistiranje da se vakcinišem na sopstvenu odgovornost, nakon konsultacija sa svim relevantnim lekarima, odlučila sam da odem sa punkta“, priča Cvetković Lazić.

Ona je potom, u ponedeljak, ponovo otišla u DZ Aranđelovac, gde su je pregledali, ali pošto je trudna, insistirali su da uradi par analiza iz krvi.

„Kada su stigli rezultati, odbili su da me vakcinišu jer su mi leukociti visoki. Savetovali su mi i da idem da se testiram na kovid. Pošto nemam prebivalište u Aranđelovcu, privatno sam uradila brzi test, koji je bio negativan. Svakako sam odlučila da odem kod lekara opšte prakse, kao što mi je savetovano. Ipak, poslala sam rezultate svom ginekologu i pitala ga da li može da mi napiše izveštaj u kome navodi da smem da primim vakcinu, iako mislim da je taj zahtev od strane lekara na punktu veoma čudan. Ginekolog mi je rekao da su vrednosti analiza najnormalniji za trudnicu i da su leukociti u trudnoći svakako povišeni, te nema razloga za brigu. Što se tiče izveštaja, na kome su insistirali, rekao mi je da tako nešto niti on, niti bilo ko drugi ne može da mi izda i da, ako mi ponovo traže izveštaj slobodno pozovu njega“, navodi trudnica.

Nakon tri neuspela pokušaja, u sredu 13.10. odlazi u DZ Novi Beograd u Nehruovoj s namerom da tu primi vakcinu.

„Opet mi traže potvrdu/izveštaj ginekologa da smem da primim vakcinu, na šta im saopštavam da moj ginekolog kaže da to nije potrebno. Insistiraju na potvrdi i šalju me kod ginekologa u Nehruovoj da proverim da li oni mogu da mi daju, iako je moj izabrani lekar u DZ Novi Beograd u Maršala Tolbuhina“, kaže Cvetković Lazić i dodaje da su je i kod ginekologa u Nehruovoj odbili, sa rečima da oni ne izdaju te potvrde, „i mislim da niko i neća da vam izda, ali svakako probajte kod svog ginekologa“.

Ona je potom zvala i Institut Batut da pita da li je neophodna potvrda, kao i DZ u Maršala Tolbuhina, ali ni u jednoj ni u drugoj zdravstvenoj ustanovi joj se niko nije javio.

„Na kraju odlučim da odem na Sajam. Na Sajmu popunim saglasnost, doktorka me primi na pregled. Pita da li sam se konsultovala sa ginekologom, kažem da jesam i da on preporučuje da se vakcinišem. Ne treba pisani trag o tome. Još mi kaže da bi bilo dobro da ima više trudnica koje imaju razvijenu svest o vakcinaciji i kako sam donela dobru odluku. Medicinska sestra koja mi je dala vakcinu kaže da kao patronožna sestra misli da sam donela dobru odluku. Primam vakcinu i odlazim. Sve u svemu, osoblje na Sajmu je bilo veoma ljubazno i profesionalno. Nisam imala nikakve nuspojave, osim što me je malo bolelo mesto uboda“, priča o svom iskustvu za N1 Cvetković Lazić.

Ona dodaje da je „najveći problem u celoj ovoj priči je to što neke trudnice neće imati izbora i zavisiće od dobre volje lekara na vakcinalnom punktu u njihovom mestu“.

„Takođe, ukoliko neko nije siguran, to odvraćanje od vakcinacije može da ih poljulja pri odluci da zaštite sebe i bebu. Neko čak može i pomisliti ‘ko zna zašto je to dobro’ ili ‘eto, to je znak da ne treba da primim vakcinu’, što je takođe opasno. Ja sam sve ovo prijavila na broj za prijavljivanje lekara koji ne savetuju vakcinaciju, a koji je počeo sa radom“, navodi Jovana Cvetković Lazić.

Od 14. oktobra je u funkciji broj 064/8811405 na koji građani putem viber aplikacije mogu da prijave lekare koji pacijentima ne preporučuju vakcinaciju, bez jasnog, opravdanog i konkretno navedenog medicinskog razloga. Kako je navodeno na sajtu Ministarstva, sve nepravilnosti koje budu dostavljene putem ovog broja biće procesuirane pred sudom časti Lekarske komore Srbije, odnosno biće podnete prijave za ugrožavanje života i zdravlja građana protiv navedenih lekara.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare