„Truju nas, a mi vas“: Meštani beru crne jabuke, tužba protiv EPS na čekanju

Vesti 17. nov 202119:27 > 19:35 10 komentara

Meštani Velikih Crljena decenijama trpe štete zbog zagađenja iz Termoelektrane Kolubara "A". Tužba koja je podneta u februaru, još nije ni ušla u postupak. Viši sud u Beogradu doneo je odluku da se izuzme i da se predmeti spuste na nivo osnovnog suda.

Domaćistva u Velikim Crljenima udaljena su oko 200 do metara od deponija uglja i pepela koje EPS stalno proširuje. U ovom mestu na samo sat vremena od Beograda stanovnici se između ostalog bave i poljoprivredom.

Povezane vesti

„Ovo zemljište nije za upotrebu, voda nije za upotrebu“, jada se meštanin Radisav Jovanović.

N1: Jel’ imate vi njivu neku?

Radisav: Imam sedam hektara, imam voćnjak, kukuruz, pšenicu, ne jedem ništa od toga.

N1: Jel’ prodajete nešto?

Radisav: To se sve prodaje, jedete vi, jedu drugi i tako, truju nas – mi trujemo vas.

Buka koja je konstantna je dodatan problem, a kako sve izgleda najbolje se vidi na noćnim snimcima kada imate utisak da napolju pada sneg.

„To nije ugalj, to je ugljena prašina velike naslage i velike deponije uljane prešine koji pokretni mostovi kojih ima četiri stvaraju veliku buku i veliku vibraciju. Od toga nam pucaju zidovi i dižu velike oblake prašine“, žali se Gordana Senić.

I stanovnici Velikih Crljena rešili su da dignu prašinu, presaviju tabak i tuže EPS.

Godinu i po dana advokati su sakupljali dokumentaciju, kako kažu, o zagađenju i dobili su je uglavnom upravo od EPS-a.

Međutim, sudovi se polako izjašnjavaju da nisu nadležni za ovaj problem, a tužbom je obuhvaćeno više od 12 hiljada strana dokaznog materijala.

„Ako pogledate karte Evrope, karte aero zagađenja, onda ćete videti da je Termoelektrana Kolubara A jedan od najvećih zagađivača Evrope. Nezamislivo je da bude najveći zagađivač Evrope, a da tamo može normalno da živi lokalno stanovništvo“, ističe advokat Sreten Đorđević.

Advokati tvrde da EPS ima dozvolu da zahvata vodu iz okolnih reka i potoka ali nema dozvolu da ispušta otpadnu vodu.

„Jedan od meštana ima veliki voćnjak. Pola voćnjaka napaja se vodom iz vodovoda, a pola voćnjaka sistemom kap po kap napaja se iz bunara. Pogodite u kojoj polovini rađa jabuka, u kojoj ne rađa. Tamo gde se voćnjak napaja vodom iz bunara rađaju crne jabuke“, kaže advokat Luka Đorđević.

Šta je preduzeto da bi se zagađenje smanjilo i kakvi su planovi, pitali smo EPS ali do ovih vesti odgovor nije stigao.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare