TS: Najtransparentnije lokalne samouprave Novi Pazar, Sombor i Sokobanja

Vesti 24. maj 202217:001 komentar
Izvor: N1 (arhiva)

Najtransparentnije lokalne samouprave u 2022. godini su Novi Pazar, Sombor i Sokobanja, pokazuju rezultati ovogodišnjeg istraživanja Lokalnog indeksa transparentnosti, koje je predstavila Transparentnost Srbija.

Prosečni indeks transparentnosti gradova i opština u Srbiji u 2022. iznosi 49 poena – jedan više u odnosu na prethodnu godinu, i tri više u odnosu na 2020.

Iako se iz goidne u godinu beleži napredak, prosek je ipak i dalje nizak, ocenio je programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić.

Ilustrovao je to rezultatima po kojima je skoro polovina (49%) opština poboljšala rezultat, ali je čak kod 46% lokalnih samouprava zabeležen pad.

„Transparentnost je jedan od uslova za vladavinu prava. Danas smo svedoci urušavanja vladavine prava na globalnom nivou, ali upravo su rezultati ovog istraživanja dokaz da se i na lokalnom nivou mogu uložiti napori da se građanima obezbedi nesmetan pristup informacijama, i postići rezultati“, rekla je Šenli Pinčoti, v.d. direktorka misije američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID), uz čiju podršku je TS i ove godine sprovela istraživanje, dodaje se u saopštenju.

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović naveo je da je od početka ove godine zabeležen trend da najviše žalbi povereniku stiže na rad lokalnih samouprava, oko 35 odsto, što je znatan porast u odnosu na celu prethodnu godinu. Podsetio je da u Srbiji više od 40 odsto svih organa vlasti čine mesne zajednice, i da više transparentnosti i proaktivnosti građanima omogućava da lakše dođu do potrebnih i tačnih informacija.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac kaže da mu je drago što opština četiri godine ima kontinuitet.

„Zadržali smo trend povećanja transpraentnosti, a to nam je i bio glavni cilj – da budemo servis građana, povećamo njihovo poverenje a samim tim i njihovo učešće u radu organa opštine“, rekao je Biševac.

Ljiljana Tica, zamenica gradonačelnika Sombora, rekla je da je transparentnost „zahtev ovog vremena, potreba i pojedinca i šire društvene zajednice, da od prave i tačne informacije zavisi uspeh onoga što radimo“. Kao jedan od brojnih primera dobre prakse u svojoj opštini navela je organizovanje javne raprave o budžetu za koje je interesovanje građana izuzetno veliko.

Slaviša Krstić, član Opštinskog veća Sokobanje, naveo je da su se, kao mala opština, trudili svih godina da unaprede transparentnost u svom radu, da se „oslone na svoje snage“ i da su zbog toga formirali Radnu grupu, dodaje se.

Čevtrto mesto zauzeo je Tutin, koji je ostvario do sada nezabeležen rast – sa 93. mesta prošle godine stigli su do četvrtog u 2022. Slede Kanjiža, Užice, Veliko Gradište, Vranje, Leskovac, Vrnjačka Banja i Subotica. Na dnu lestvice su, sa manje od 30 poena, Bujanovac, Knić, Kovačica, Sečanj, Koceljeva i Preševo, naveli su iz Transparentnosti.

Među gradskim opštinama, koje se zbog manjih nadležnosti ne mogu u potpunosti porediti sa drugim lokalnim samoupravama, najbolji rezultat ima Surčin (69), a pridružilo se i Sevojno (63).

Komentari

Vaš komentar