TS: Odluka REM sporna, nisu primenjeni kriterijumi etičkih medijskih standarda

Vesti 30. jul 202212:34 > 18:481 komentar
N1

Transparentnost Srbija ocenila je da je odluka Saveta Regulatornog tela za elektronske medije o dodeli nacionalnih frekvencija sporna zbog neprimenjivanja propisa i etičkih medijskih standarda, kao jednog od obaveznih zakonskih kriterijuma.

Povezane vesti

TS je u saopštenju ocenila i da je odluka Saveta REM sporna i zbog načina na koji zakon o elektronskim medijima i Pravilnik REM uređuju odlučivanje na konkursu.

„Na osnovu člana 92. zakona o elektronskim medijima iz 2014. godine, kriterijumi za odlučivanje o dodeli frekvencija moraju biti između ostalog i ‘merljivi’. Na osnovu Pravilnika REM iz 2016. godine izričito je predviđeno da Regulator ocenjuje ispunjenost četiri kriterijuma. Stvar je u tome da ni zakon ni Pravilnik REM nisu predvideli proceduru ocenjivanja, već samo to da se odluke donose većinom glasova članova Saveta“, stoji u saopštenju.

Ukoliko bi sistem odlučivanja u REM bio primenjen u drugim oblastima, po oceni TS „to bi bilo isto kao kada bi komisija za javnu nabavku trebalo da odluči na osnovu kriterijuma najniže ponuđene cene, dužine garancije proizvoda i kvaliteta prethodno obavljenih poslova, a da potom, većinom glasova, može da odabere najskupljeg dobavljača sa najslabijom garancijom i velikim brojem prethodnih slučajeva kršenja ugovornih obaveza“.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije odlučio je na sednici u petak da nacionalne frekvencije i ubuduće koriste televizije Pink, Hepi, Prva i B92.

Konkurs za dodelu nacionalnih frekvencija zatvoren je 20. juna, a pored Pinka, Hepija, Prve i B92 prijave su podnele i televizije N1, Nova S, Vesti, BK, Una, Kopernikus, TV2, TV K1, TV Tanjug i Kurir TV.

Komentari

Vaš komentar