TS: Prema vladavini prava Srbija na 83. mestu od 140 zemalja

Vesti 27. okt 202211:261 komentar
Izvor: Logo

Međunarodno istraživanje o vladavini prava za 2022, koje je objavila organizacija World Justice Project, pokazalo je da je već petu godinu zaredom vladavina prava globalno u padu, saopštila je Transparentnost Srbija (TS).

Kako je navedeno, ukupan skor Srbije na ovom rangiranju je nepromenjen (0,49), ali je došlo do pada na listi pa je Srbija na 83. mestu od 140 zemalja.

Povezane vesti

U svim oblastima koje se ocenjuju, Srbija u poslednje tri godine beleži pogoršanje stanja ili stagnaciju, ali to je najizraženije u kategoriji „ograničenje vlasti“, gde se ocena spustila sa 0,50 iz 2015, na ovogodišnjih 0,37.

„Nazadovanje je sistematično i kada je reč o kategoriji otvorenosti i transparentnosti, gde se skor za šest godina spustio sa 0,56 na 0,46. U oblasti ‘odsustvo korupcije’ ocena se pogoršava treću godinu zaredom i sada je 0,42 što je ispod globalnog proseka i ispod proseka regiona“, istakla je TS.

Kada je reč o pojedinačnim indikatorima, među najslabijima su ocene koje je Srbija dobila za mogućnost da zvaničnici budu kažnjeni za svoje nezakonito postupanje, zloupotreba funkcije u zakonodavnoj vlasti za privatnu korist, nerazumno duga suđenja i neprimereni uticaj političara na policiju, tužilaštvo i sudove.

Imajući u vidu nalaze ovog istraživanja, prema oceni Transparentnosti Srbije, zabrinjava činjenica da se u programu nove vlasti borba protiv korupcije nije našla među ključnim prioritetima Vlade koja je juče izabrana.

Naime, u programu Vlade , kada je reč o borbi protiv korupcije, navode se samo pojedini statistički podaci (broj hapšenja, optužnica i presuda u poslednje tri godine), a nema reči o planovima, bilo preventivnih ili represivnih mera za budućnost.

Inače, na prvom mestu ovogodišnje liste nalazi se Danska sa 0,9, a na poslednjoj, 140. poziciji je Venecuela sa indeksom 0,26.

U odnosu na region istočna Evropa i centralna Azija, Srbija je na devetom mestu od 14 zemalja i iza nje su Belorusija, Kirgizija, Rusija i Turska, a isti indeks ima Albanija, dok je najbolje mesto zauzela Gruzija.

Komentari

Vaš komentar