TS se žalila Povereniku – Poreska odbija da da podatke o kontrolama frilensera

Vesti 03. feb 202112:36 > 12:393 komentara
Izvor: N1

Transparentnost Srbija saopštila je da je podnela žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja zbog odbijanja Poreske uprave da im dostavi podatke o naplati poreza i sprovedenim kontrolama frilensera - radnika na internetu.

Poreska uprava nastavlja da krije podatke i da, bez osnova, odbija da dostavi informacije od javnog značaja, navodi se u saopštenju.

Da je reč o svesnom pokušaju onemogućavanja pristup informacijama svedoči činjenica da je Transparentnost tražila samo statističke podatke koji se odnose na broj obveznika i kontrola koje je vršila Poreska uprava, a prilikom odbijanja zahteva Uprava se pozvala na zaštitu podataka o poreskim dužnicima, što je u ovom slučaju nerelevantno, jer podaci nisu ni traženi za pojedine dužnike.

Ovakvo postupanje otvara i pitanje da li Poreska uprava uopšte ima statističke podatke o ovoj oblasti svog rada i o kontrolama koje je trebalo da vrši tokom prethodnih godina, ističe se u saopštenju.

Transparentnost Srbija je tražila dokumente koji sadrže informacije o tome koliko građana podleže obavezi podnošenja poreske prijave sa obračunatim porezom po osnovu zarade ostvarene pružanjem usluga i rada na internetu od 2015. godine do danas, po godinama.

Zatražena je, kako navode, i informacija koliko od toga se odnosi na zarade ostvarene iz inostarnstva, koliko je kontrola naplate poreza od pomenutih građana Poreska uprava izvršila od 2015. do danas, po godinama, i koliko je pri tome utvrđeno nepravilnosti.

Poreska uprava je prethodnih godina odbila desetine sličnih zahteva koje je slala Transparentnost, ali je potom dostavljala informacije po rešenjima Poverenika za slobodan pristup informacijama i zaštitu podataka o ličnosti, navode iz TS.

Komentari

Vaš komentar