TS: Tužilaštvo da ispita slučaj EPS, nema dokaza da je Savović tražila premeštaj

Vesti 28. mar 202313:48 5 komentara
N1

Organizacija Transparentnost Srbija pozvala je javno tužilaštvo da ispita sve zloupotrebe u radu Elektroprivrede Srbije (EPS) i da poveća transparentnost rada i donošenja odluka.

Povezane vesti

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu je, u odgovoru na zahtev za pristup informacijama koji je uputila Transparentnost Srbija, potvrdilo da ne postoji dokaz da je tužiteljka Bojana Savović tražila premeštaj iz Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije, navodi se u saopštenju te organizacije.

Istovremeno, VJT nije dostavilo tražene kopije izmena i dopuna godišnjeg rasporeda zamenika javnih tužilaca u 2022. i 2023, iz čega bi se moglo videti koje su promene rađene, kada i iz kojih razloga, navodi Transparentnost.

Ukazuje se da su ove informacije bitne zato što je VJT, nakon istupanja Bojane Savović i Jasmine Paunović, tvrdilo da nije bilo „skidanja sa predmeta“ istrage jedne od zloupotreba u EPS, već da su u pitanju „izmene rasporeda“.

Takođe, VJT je u saopštenju navelo da je premeštaj Bojane Savović iz posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije izvršen na njen zahtev.

„Ovakvo postupanje tužilaštva podstiče nepoverenje i zabrinutost u javnosti u vezi sa ispitivanjem zloupotreba i korupcije. To je naročito štetno u situaciji kada građani još uvek nisu dobili celovite informacije o odgovornosti zbog nezakonitog poslovanja i štete koja je naneta najvećem javnom preduzeću EPS, čak ni po četiri krivične prijave koje je od maja 2021. do januara 2022. podnelo Ministarstvo rudarstva i energetike“, ocenjuju u toj organizaciji.

Jednu od tih krivičnih prijava, u kojoj je bitan element bila činjenica da je nekadašnji vršilac direktora EPS Milorad Grčić nezakonito postupao i nakon isteka mandata (15.3.2017), beogradsko VJT je odbacilo, ali za tu odluku nije dalo obrazloženje.

Po prijavi koja je dostavljena Prvom opštinskom javnom tužilaštvu u Beogradu trenutno postupa VJT.

Tužilaštvo za organizovani kriminal nije dostavilo informacije o postupanju po dve krivične prijave, navodi se u saopštenju.

Podsećamo, tužiteljke koje su radile na slučaju zluoptreba u EPS-u premeštene su u druge tužilačke sektore. To je proizvelo burnu reakciju i pravnika i političara i ostatka javnosti i kroz medijska istupanja i kroz ulične proteste.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare