Tuče naprednjaka u Nišu više nisu vest, pada li im rejting pred lokalne izbore

Vesti 14. mar 202321:45 6 komentara

Policija opet u prostorijama Srpske napredne stranke, opet u jednom odboru u Nišu, opet incident o kome se zvanično ćuti, ali sada postoji snimak, pa ono što se desilo ne može da se sakrije - niški naprednjaci su se potukli. U odborima se sprovode unutarstranački izbori, slede i na nivou grada, a različite struje grčevito se bore za funkciju u stranci. Javno, naprednjaci ne priznaju neslaganja, a gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja se pominje i kao jedan od kandidata da preuzme odbor koji je do sada imao samo poverenike, nastavlja da uspešno radi na tome da pobegne od novinarskih pitanja.

Dok prepričavaju šta se sinoć dešavalo na unutarstranačkim izborima odbora SNS-a, Nišlije kažu da to što je bilo incidenta više nije vest. Vest bi bila da su se niški naprednjaci okupili, a incidenata nije bilo.

Povezane vesti

Dakle – glasanje u kome obe strane kažu da su pobedile, pa gađanje stolicama i intervencija policije. Epilog se čeka.

A epilog prethodnog incidenta je 3:3, pa nikom ništa. Najpre po tri prijave za oba učesnika i Marka Simova i Miloša Banđura, pa je tužilaštvo odustalo od postupka.
Tu je priča sa pravosudnim organima završena, ali međusobne optužbe naprednjaka nisu. Banđur tvrdi da je Simov poslat na njega i da je za to nagrađen.

„Marko je dobio posao pre incidenta. Posle mu je raskinut ugovor jer se digla medijska prašina. Objavili smo saznanja da on radi kod gospođe gradonačelnice, pri čemu se ne pojavljuje na poslu i prima zaradu. Kada je stigla informacija iz Višeg javnog tužilaštva da niko neće biti gonjen po službenoj dužnosti, da je sve u redu, on je opet počeo da radi. Postoje rešenja i papiri kao dokaz“, navodi Banđur.

Papire iz Gradske kuće odbijaju da nam dostave. Meseci čekanja odgovora – na kom je mestu Simov zaposlen, sa kojim ugovorima, a za gradonačelnicu – da li ga je ona zaposlila.

Za sve načine na koje smo pokušavali da dođemo do gradonačelnice potrebna je posebna priča. Dešavalo se da nije tu.

Na pitanje da li on zna gde je sada gradonačelnica, Banđur kaže da je „sada u Majamiju, privatno, 15 dana sa suprugom“.

Pa se vratila iz Majamija. Onda odlasci na događaje na koje njena služba poziva medije i uvek ista priča: kada mi dođemo, ona ne daje izjave.

PR gradonačelnice: „Samo snimatelji.“

N1: A gradonačelnica, izjave?

PR: „Ne. Nema, dole“.

N1: Neće da daje izjave uopšte?

PR: „Ne znam. Nema“.

I rekli su nam – nema. Još malo neodustajanja, ubeđivanja, ali opet možemo da je vidimo samo na slici, snimku, od pitanja se sklanja.

„Mi smo jednostavno dobili za gradonačelnicu jednu vašu koleginicu koja smatra da ima imperatorska ovlašćenja u ovom gradu i ona se tako i ponaša“, kaže Banđur.

Da li je ovlašćenja iskoristila da član stranke koji je hvalio u javnosti dobije posao, odgovora nema ni od samog Simova. Posle incidenta u stranci govorio je za N1, sada odgovara pitanjem zašto se interesujemo za njegovo radno mesto.

N1: Ta informacija je bitna jer je to mesto koje je budžetsko, u javnoj je upravi i interes je javnosti da to zna“.

Simov: „Pitajte upravu, ja ne mogu ništa da vam kažem“.

N1: Evo, vi nećete da kažete da li radite ili ne, oni neće da daju odgovor. Zašto je radno mesto koje je u javnoj upravi tolika tajna?

Mnoge su tajne, ipak, otkrivene, uprkos nedostavljanju informacija i izbegavanju odgovora. Jedna je, kaže novinarka Sašek Radulović, za njih naročito bolna, pa i za predsednika SNS-a.

„Sva istraživanja pokazuju da dolazi do pada rejtinga napredne, njegove stranke ovde u gradu i mislim da je pokušaj nekakvog demokratskog izbora u gradskom odboru pokušaj da se vrati ta stara slava“, ocenjuje Sašek Radulović.

Pokušaji za sada prolaze uz incidente, dok se čeka glavni izbor i ko će biti predsednik gradskog odbora. Pominju se dva kandidata – gradonačelnica Dragana Sotirovski i direktor UKC Zoran Perišić.

I ovo je tajna niških naprednjaka, ne žele da komentarišu, ali hoće niški političar sa najdužim stažom u gradskom parlamentu, nekada kao vlast, sada kao opozicija.

„Vidim da se zakuvava, da pokušavaju da dođu do članova i da ih animiraju. Mislim da je to farsa, za njih su biti ili ne biti, pogotovo u Nišu, naredni izbori“, smatra Branislav Jovanović iz grupe Niš moj grad.

Unutarstranački izbori su raspisani zbog lokalnih, za koje se niški naprednjaci spremaju, kažu sagovornici N1. Takođe kažu da se nadaju da će na tim izborima biti više demokratske atmosfere, a manje incidenata.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare