Turskoj i Siriji od Srbije po 750.000 evra dodatne pomoći

Vesti 20. mar 202317:34 > 20:40 komentara
REUTERS/Thaier Al-Sudani

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u Briselu da će Srbija posle katastrofalnih zemljotresa u Turskoj i Siriji početkom februara, poslati dodatnu pomoć tim zemljama od ukupno 1,5 miliona evra.

Šef srpske diplomatije je na plenarnoj sednici u okviru donatorske konferencije rekao da je Srbija u prvim danima tragedije formirala operativni tim za koordinaciju humanitarne pomoći, kako bi pomogla narodu Turske i Sirije, piše na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Kako je istakao, Vlada Srbije je do sada uputila 2,8 miliona evra za Tursku i 2,98 miliona evra za Siriju, a sada će svakoj zemlji poslati dodatnu pomoć od po 750.000 evra.

„Delimo bol sa onima koji su izgubili svoje najmilije, a jasno je da naša solidarnost u izrazima pijeteta i saučešća nije dovoljna. Zbog toga je Vlada Srbije izdvojila dodatna sredstva za dve zemlje od ukupno 1,5 miliona evra, po 750.000 evra za svaku“, istakao je Dačić.

On je pozdravio inicijativu Evropske unije i predsedavajuće Švedske o sazivanju donatorske konferencije i naveo da pomoć Srbije neće prestati sa ovom donacijom i da će podrška biti nastavljena.

„Ovakvi događaji nam služe kao podsetnik da samo zajedno možemo da pružimo adekvatne odgovore na globalne izazove. Evropsko jedinstvo je u ovim okolnostima veoma važno“, zaključio je šef srpske diplomatije.

Više od 49.000 ljudi poginulo je u Turskoj u zemljotresima magnitude 7,7 i 7,6 koji su pogodili jug zemlje 6. februara. U susednoj Siriji poginulo je najmanje 5.800 osoba.

Dačić: Sprovođenje sporazuma do crvenih linija

Dačić je izjavio i da je njegova država spremna da sprovede dogovor koji je postignut u Ohridu, međutim do crvenih linija.

„A naše crvene linije, sa čim se ne slažemo, a to su naše rezerve i mi na to imamo pravo i mi to izuzimamo iz toga, a to je međusobno priznanje: nema priznanja Kosova i nema članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama“, izjavio je Dačić u Briselu.

Šef srpske diplomatije je rekao da su u Ohridu sačuvani srpski nacionalni interesi, prenosi Radio slobodna Evropa.

Dodao je da će formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu biti pravno obavezujuće za Prištinu.

Proces dijaloga, prema njegovim rečima, je samo u pravcu normalizacije odnosa i ništa više od toga.

„Mislim da je to nastavak onoga što smo započeli pre desetak godina i u tom pogledu je veoma bitno da se zna da je ovo dogovor o daljim koracima u normalizaciji odnosa, a ne o statusnim pitanjima“, naveo je Dačić.

Srbija i Kosovo su se na sastanku koji je održan 18. marta u Ohridu usaglasili o Aneksu o primeni Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Takođe, dogovoreno je da ovi dokumenti postanu sastavni delovi procesa pridruživanja Srbije i Kosova Evropskoj uniji.