Ne demantuju, ali traže novac: „Slapp tužbe“ pretnja opstanku nezavisnih medija

Vesti 13. apr 202119:34 > 19:35 5 komentara

Pritisci, omalovažavanje novinara i laži o njima kako bi bili diskreditovani - nisu novina. Ali, ono što sada ozbiljno preti da potpuno ugasi nezavisne informativne portale u unutrašnjosti jesu takozvane "slapp-tužbe", kojima male redakcije bivaju zatrpavane milionske odštetnim zahtevima. Na to su u Nišu javnosti probali da skrenuli pažnju predstavnici portala i agencija koji se trude da izveštavaju slobodno. Kažu da su od početka godine njihove redakcije izložene novim oblicima finansijskog iznurivanja, opasnijim nego devedesetih godina.

Tužbe koje je kompanija Milenijum tim, angažovana na mnogim javnim poslovima u Srbiji, podnela protiv agencije Jug press i web-medija Info Vranjske, zato što su preneli ono što su predstavnici jedne opozicione političke stranke na konferenciji za medije rekli, najnoviji je oblik pritiska i to samo na odabrane redakcije, rečeno je na tribini.

Povezano:

„U Leskovcu su taj javni događaj pratili svi mediji, a samo je Jug press tužen“, kaže Ljiljana Stojanović, urednica agencije Jug press.

Ne i političari čije su reči, dodaje, „doslovno prenete“. Pojasnila nam je da je cilj zahtevane odštete, koji je u tom slučaju 100.000 evra, da se uplaše i više ne prenose već „skrajnutu“ opoziciju.

„Doživljavamo ga kao jasnu nameru da se ućutkaju malobrojni, lokalni nezavisni mediji i nameru da se Jug press ugasi, jer je očigledno remetilački faktor opštoj sreći i veselju“, navodi Stojanovićeva.

Preneli su izjave Narodne stranke i iz Vranjske Banje za šta im se zahteva još 100.000 evra odštete.

„To je novac koji niko od nas, ni svi mi zajedno u redakciji, nismo u životu videli, niti ćemo videti. Mi bismo bili presrećni da u ovom trenutku imamo 10.000 evra na raspolaganju. Prosto, znali bismo da možemo da funkcionišemo“, istakla je Stojanovićeva.

Mihajlo Stojković iz Info Vranjskih podsetio je i na skandalozno saopštenje lokalnih „naprednjaka“ od pre nekoliko godina, kojim je sve što se dešava, kaže, praktično i najavljeno. „‘SNS će oformiti pravni tim, za tuženje jednog „bulevarskog“ portala’. Na to je, manje-više, reagovala cela Srbija. I od tog trenutka mi imamo pet, šest ili sedam tužbi od SNS-a i njihovih ljudi. Tuži nas čovek za duševni bol zato što smo objavili zvanični dokument koliku on platu prima“, navodi.

I oni su dobili svog „web-blizanca“, kao i niški informativni portal Južne vesti. Južne vesti.info imaju isti font i vizuelni dizajn, ali bez podataka o vlasnicima i urednicima. Razlika je u tome što ne služe za objektivno informisanje, već za diskreditovanje novinara pravih Južnih vesti, rekla je urednica.

„Iza svega stoji Zoran Majdak i SNS. Glavni cilj svega ovoga je da se ti slobodni mediji udalje od svog osnovnog posla“, navodi Gordana Bjeletić, urednica Južnih vesti.

A to je da informišu građane – o svemu što se dešava i što funkcioneri i institucije rade ili ne rade. Na tribinu su pozvali i bivšu novinarku RTS-a, a sada funkcionerku Draganu Sotirovski, gradonačelnicu Niša, kažu u Siti radiju. Nije došla, a nisu ni lokalne i regionalne televizije koje iz niškog budžeta, svake godine, „pokupe“ najveću svotu novca predviđenog za projektno finansiranje medija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare