Slučaj „Palma“: Tužilac Ilić kaže da sud može da zaštiti svedoke na dva načina

Vesti 03. maj 202119:09 > 19:3022 komentara

Marinika Tepić neće saopštiti imena onih koji su spremni da svedoče o podvođenju i pedofiliji u Jagodini dok se svedocima ne odredi zaštita. Kako god da svedoče, znaću ko su, poručuje Dragan Marković Palma. Međutim, da to baš i nije toliko lako objašnjava za N1 zamenik republičkog javnog tužioca Goran Ilić, koji kaže da srpsko zakonodavstvo poznaje dva pristupa u zaštiti svedoka.

Posle izjave jagodinskoj policiji, Marinika Tepić saopštila je da nije pominjala imena svedoka i da to neće činiti dok im se ne bude garantovala zaštita. „Bez obezbeđivanja zaštite i žrtava i svedoka ja ne mogu da dovodim u rizik bilo kog od svedoka i bilo koju od žrtava“, navela je tada.

Povezano:

Dragan Marković imao je, tokom praznika, na raspolaganju dve televizije sa nacionalnom frekvencijom. I, osim što se veselio, Marković je imao poruku za potencijalne svedoke. „Ako se žrtve plaše od mene, pa neće da idu u tužilaštvo i u policiju, hoće preko Skajpa i onlajna, ja ću i tada isto da saznam njihova imena i prezimena i sve te svedoke“, rekao je Marković.

Međutim, to nije moguće ukoliko oni koji su zaštićeni poštuju pravila, objašnjava zamenik republičkog javnog tužioca Goran Ilić. „Naš zakonik poznaje dva modela zaštite – jedan obavezno uključuje zaštitu identiteta tog i takvog svedoka, a drugi model poznaje zaštitu lica koja su posebno osetljiva i taj drugi model omogućava da se izbegne neposredni kontakt i prisustvo okrivljenog prilikom isptivanja posebno osetljivog svedoka“, kaže za N1 Ilić.

U oblasti zaštite svedoka pravosuđe je veoma napredovalo. objašnjava Ilić, pa čak može da se primenjuje ono što smo navikli da gledamo u filmovima.

„Može da se izvrši njihova fizička dislokacija, najčešće se to vrši njihovim preseljenjem u drugu državu, čak je bilo i slučajeva da se vrši plastična operacija nad svedokom koji je učestvovao u nekom krivičnom postupku u svojstvu svedoka i da se kroz promenu njegovog fizičkog opisa praktično vrši njegova zaštita“, ističe.

Najveće iskušenje u procesima koji su politički osetljivi nisu zaštita svedoka, ocenjuje Ilić, već sve zavisi od nezavisnosti pravosuđa koje u Srbiji, kako kaže, ne postoji, odnosno samostalnosti javnog tužilaštva.

Komentari

Vaš komentar