Tužilac Nenadić na skupu posvećenom borbi protiv organizovanog kriminala

Vesti 27. apr 202316:47 1 komentar
N1

Tužilac za organizovani kriminal Srbije Mladen Nenadić učestvuje na dvodnevnom međunarodnom skupu posvećenom borbi protiv organizovanog kriminala.

Na skupu koji se održava u Parizu glavna tema razgovora tužilaca specijalizovanih u ovoj oblasti iz država EU, sa Balkana i iz Severne i Južne Amerike biće predmeti koji se odnose na kriptovanu telefoniju, pre svega “Skaj“ aplikaciju, za zaštićenu komunikaciju.

Takođe, tokom dvodnevnog skupa razmatraće se različite forme i pretnje organizovanog kriminala, naročito kroz predstavljanje predmeta koji se odnose na “Skaj“ aplikaciju, dok će se strateški pristup odnositi na postojeća sredstva i pravni okvir borbe protiv organizovanog kriminala.

Ova razmena informacija ima za cilj da se razvije i konsoliduje neposredna saradnja između svih institucija , kojom će se omogućiti još brža i efikasnija međunarodna saradnja.

Skup je otvorio ministar pravde Francuske Eric Dupond-Moretti, a učestvuju i ministri, predsednik EUROJUST-a, Evropske komisije i Undoc.

Mladen Nenadić govorio je na užem skupu kojem je prisustvovalo 20 tužilaca specijalizovanih za oblast u borbi protiv organizovanog krminala i predmete koji se odnose na “skaj aplikaciju”.

Skup organizuje Ministarstvo pravde Francuske i Jurodžast, saznaje N1.

Podsetimo pred sudom su dva velika postupka iz oblasti organizovanog kriminala u kojima se ključni dokazi temelje na podacima koji su izvučeni iz kriptovanih telefona, odnosno nakon dešifrovanja „Skaj“ aplikacije. Prvi je postupak protiv kriminalnog klana Belivuk-Miljković i suđenje je u toku od oktobra 2022, a drugi postupak je protiv Darka Šarića, njegovog bivseg advokata Dejana Lazarevića i još 13 osoba za planiranje ubistva i diskreditaciju svedoka saradnika Nebojše Joksovića, ali i za niz drugih krivičnih dela.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare