Tužilac objašnjava koje kazne čekaju one koji prete ili veličaju ubistva

Vesti 09. maj 202320:51 3 komentara
N1

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković objašnjava za list Nova kako se bore sa pretnjama ljudi da će ponoviti zločine poput onih u Mladenovcu i OŠ "Vladislav Ribnikar", ali i kakve kazne mogu da očekuju oni koji ih izvrše.

#related-news_0

On kaže da se osobe koje na društvenim mrežama veličaju zločin i osumnjičene ili najavljuju nove napade uglavnom terete za ugrožavanje sigurnosti prema više lica, proganjanja više lica, a posebno krivična dela izazivanja panike i nereda ili nasilničkog ponašanja.

„Međutim, budite sigurni da se javni tužioci ne ograničavaju samo gonjenjem ovih dela već da se svaki događaj pažljivo analizira i u skladu sa zakonom kvalifikuje. Time broj krivičnih dela koja stavljamo na teret izvršiocima nikako nije ograničen“, rekao je Stamenković, a prenosi Nova.rs.

Kada su maloletnici u pitanju i njihovo izvršenje navedenih krivičnih dela, osim za proganjanje koje je imalo smrtnu posledicu, mogu se izreći vaspitne mere koje se kreću od mera upozorenja preko mera pojačanog nadzora, sve do zavodskih mera koje uključuju upućivanje u vaspitnu ustanovu, upućivanje u vaspitno-popravni dom i upućivanje u posebnu ustanovu za lečenje i osposobljavanje, objašnjava on.

U slučaju proganjanja sa smrtnom posledicom, moguće je i izricanje kazne maloletničkog zatvora, kaže tužilac.

„Punoletnim licima koja su u potpunosti krivičnopravno odgovorna u skladu sa Krivičnim zakonikom može se izreći kazna zatvora koja u zavisnosti od više faktora može biti između tri meseca i deset godina zatvora za navedena krivična dela. No, želim da budem potpuno jasan: svaka radnja ili događaj će biti cenjeni posebno i u skladu sa tim će se odrediti kvalifikacija krivičnog dela, što znači da će svaki član Krivičnog zakonika biti primenjen uključujući i one sa najtežim zatvorskim kaznama“, kazao je on.

Ceo intervju pročitajte OVDE.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare