Tužilac: Provere postupanja Milenkovića se ne zasnivaju samo na navodima medija

Vesti 16. jul 202213:11 > 13:18 29 komentara
Tanjug / Strahinja Aćimović

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović ukazao je da se provere koje se vrše u vezi sa postupanjem načelnika beogradske policije Odeljenja za borbu protiv droga Slobodana Milenkovića ne zasnivaju samo na navodima pojedinih medija i bivših visokih funkcionera MUP-a, već i na konkretnim činjenicama koje su vrlo indikativne i zahtevaju detaljno utvrđivanje svih relevantnih okolnosti.

On smatra da je zamena teza koja se vrši skretanjem pažnje javnosti na slučaj „Jovanjica“ deo taktike, možda ne toliko samog Milenkovića, koliko pojedinaca i pojedinih medija, sve u cilju da se umanji značaj postupanja javnog tužilastva i da se unapred diskredituju njegove odluke.

„Jasno ću da ponovim sada – ovo tužilaštvo ne istražuje „Jovanjicu“ niti ugroženost Milenkovićeve bezbednosti. Sve okolnosti u vezi za predmetom „Jovanjica“, pa i najavljeno svedočenje Milenkovića u nadležnosti su Tužilaštva za organizovani kriminal koje vodi postupke u vezi sa tim predmetom“, rekao je Viši javni tužilac u Beogradu, navedeno je u saopštenu tužilaštva.

Povezano:

Što se tiče provere, odnosno procene ugroženosti nečije bezbednosti, pa i Slobodana Milenkovića, to, kako je ukazao, ne utvrđuje tužilaštvo već drugi, za to nadležni državni organi i tek ukoliko oni utvrde da ima elemenata nekog krivičnog dela oni obaveštavaju nadležno tužilaštvo.

Provere za koje je nadležno Više javno tužilaštvo u Beogradu tiču se konkretnih činjenica, koje su Milenkoviću delom predočene tokom razgovora, u svojstvu građanina, ali na koje se nije izjasnio, navodeći da mu je za to neophodno odobrenje nadređenih u MUP-u. Po prijemu odluke ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina kojom je Milenković oslobođen čuvanja tajnosti podataka za potrebe davanja iskaza, razgovor sa njim je ponovo zakazan za 19. jul, napomenuo je Stefanović.

„Ističem da je Više javno tužilaštvo u Beogradu i te kako zainteresovano za zakonitost rada načelnika IV Odeljenja UKP-a i njegovih inspektora, upravo zbog naše nadležnosti za suzbijanje trgovine narkoticima, kao i svakodnevne saradnje sa Milenkovićem lično i sa inspektorima u tom odeljenju. Zbog toga, svaka indicija u nezakonitost njegovog rada mora biti proverena. Kao sto smo i najavili, provere se nastavljaju, uz uvažavanje pretpostavke nevinosti“, rekao je Viši javni tužilac u Beogradu.

On je poručio da će u svemu biti postupano u skladu sa zakonom, a da će epilog biti poznat nakon što se iz prikupljenih dokaza i informacija utvrdi da li ima ili nema osnova sumnje za Milenkovićevu krivičnu odgovornost.