Tužilac: Slučaj Jovanović blizu kraja, poruke Jeleni Zorić imaju prizvuk pretnje

Vesti 13. jan 202118:24 > 19:05 8 komentara

Predrag Milovanović, tužilac u postupku za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, kaže za N1 daje njegov utisak da se taj slučaj bliži kraju. "Sudija je razdvojio postupak u odnosu na trećeokrivljenog, nastavljen je postupak u odnosu na prvog i drugookrivljenog, dolazimo do završnih reči. Sledeći pretres zakazan je za 19.januar i očekujem da ćemo doći do finala", kazao je. Komentarišući poruke koje je novinarki N1 Jeleni Zorić uputio branilac Predraga Koluvije, Milovanović ocenjuje da one imaju prizvuk pretnje, da su neprijatne i neetične ali da će o tome odlučiti Advokatska komora.

Tri godine otkako je novinaru portala Žig info Milanu Jovanoviću zapaljena kuća, suđenje okrivljenima kao da se nije pomerilo sa početka. Predrag Milovanović, koji je i član Državnog veća tužilaca, izjavio je da nema takav utisak, već da misli da se postupak privodi kraju.

„Ja sam već rekao da neću komentarisati javno suđenje, jer je bilo određene polemike između mene i jednog od branilaca Dragoljuba Simonovića, rekao sam da jedino mesto gde treba da se postupak okonča je sudnica. Moj utisak je da se probližavamo kraju, i ono čega smo bili vinovnici je da je sudija razvojio potupak prema trećeoptuženom, nastavljen je u odnosu na prvookrivljenog i drugookrivljenog, jako smo blizu finala, dolazimo do završnih reči, sledeći pretres zakazan je za 19.januar i očekujem da ćemo doći do finala“, kazao je Milovanović.

Međutim, odbrana je tražila izuzeće sudije.

„Ja sam upoznat s tim tokom današnjeg dana, očekujem obaveštenje pismenim putem, ali vereovatno je ta informacija tačna“, dodao je.

Na pitanje kako reaguje na pretnje kojima je bio izložen tokom postupka, Milovanović kaže da se, nakon što mu je Simonović poručio da „može da se desi da ne bude više tužilac nakon postupka“, da je reagovao i on i Udruženje tužilaca Srbije.

„To je imalo prizvuk pretnje, ali sam ja to definisao kao atak na javno-tužilačku organizaciju, posle su pale umirujuće reči od strane odbrane, Simonović nije nastavio s time. Urodilo je plodom što sam izašao u javnost, i osuđeno je takvo ponašanje“, rekao je gost N1.

O porukama novinarki N1 izjasniće se komora

Reporterki N1 Jeleni Zorić upućene su pretnje ispred Specijalnog suda u Beogradu, zbog izveštavanja o slučaju Jovanjica. Njoj je jedan od advokata Predraga Koluvije, Svetislav Bojić, 28. decembra prišao dok je bila na reporterskom zadatku zajedno sa snimateljem i rekao:

„Molim Vas budite precizni u izveštavanju, pošto je moj klijent Predrag Koluvija pošten čovek i veliki vernik, evo on meni kaže kad sam išao da ga posetim Zorićka me uništava i rastura njenim izveštavanjem, ali se ja Bogu molim za njeno zdravlje, kao što se molim i za zdravlje tužioca Saše Drecuna i ovog što ga je uhapsio, Slobodana Milenkovića“.

Povezane vesti

Bojić je, Jeleni Zorić, između ostalog, rekao i da nije dobro prošao „ko god se o Peđu ogrešio“. Dan kasnije, 29. decembra, na istom mestu nakon ročišta Predragu Koluviji, advokat Bojić je ponovo prišao Jeleni Zorić i rekao: „Zamalo da Peđi danas bude ukinut pritvor, a Peđa te je puno, puno pozdravio“.

„To ima prizvuk pretnje, s tim što ja kao pravnik moram da napravim razliku iozmeđu nečega što ima prizvuk i što je stvarno pretnja… Pravnu ocenu da li je to pretnja treba da donese tužilac, a ako se smatra da postoji sumnja, treba dati finalnu ocenu. Ono što smo čuli u medijima stvara takav utisak, to je neprijatno i neetično. Video sam da je Zorić reagovala i prijavila događaj, što pozdravljam, svako ko smatra da mu je ugrožena sigurnost, treba to da prijavi“, naglašava Milovanović.

Kako je dodao, podneta je prijava disciplinskim organima nadležne Advokatske komore Beograd, koja će, navodi, odlučiti o tome da li to što smo čuli predstavlja neetičko ponašanje advokata.

Govoreći o tome imaju li pravo političari da iznose u javnost detalje iz istrage, Milovanović kaže da to pokazuje „nivo političke kulture“.

„To je nivo naše političke kulture, političari su navikli da izlaze u medije sa određenim detaljima koji često nisu provereni. To je odraz stadijuma političke kulture u kojoj se nalazimo“, mišljenja je tužilac.

Poligraf nije dokazno sredstvo

Kaže i da je političarima „jeftino da atakuju na pravosuđe“.

„Jer institucija pravosuđa nije agenda na izborima, ono što su najčešće teme na izborima su ekonomija, Kosovo i Metohija, tek na kraju dolazi odnos prem institucijama, otuda i taj nivo komentara koji zapljuskuju medije i u kojima se iznose stvarui koje nisu proverene“, dodaje.

Povezane vesti

A to što neki političari spominju poligraf kao radnju koja će dokazati da neko nije kriv, Milovanović vidi kao bespotrebne.

„Priča oko poligrafa, javnost je oguglala na te priče, znamo da poligraf nije dokazno sredstvo, svi znamo da takva jedna tvrdnja može biti proverena samo u sudskom postupku, a ne na mašini koja detekuje laži ili emocije“, naveo je Milovanović.

Gost N1 kaže i da je čuo da su se neki tužioci vakcinisali „preko reda“ i da je vakcinacija bila održana u zgradi tužilaštva u Beogradu.

„Čuo sam za to, ali nemam dokaza o tome. Voleo bih da se to proveri. Vidimo da postoje te neke poruke između redova da je bilo vakcinacije u republičkom tužilastvu prošle nedelje, odmah iza praznika“, rekao je Milovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare