Tužilac Stefanović tražio zaštitu Poverenika „zbog napada medija“ i političara

Vesti 28. feb 202312:04 80 komentara
Nenad Stefanović
Više javno tužilaštvo

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović podneo je danas Povereniku Državanog veća tužilaca za samostalnost tužilaca "zahtev za zaštitu od nedozvoljenog uticaja pojedinih medija i političara koji već nekoliko dana iznose neistinite tvrdnje o postupanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu", saopšteno je iz tužilaštva.

Kako se navodi u saopštenju, za samo četiri dana u tim medijima „objavljeno je više od 50 spornih tekstova kojima se drastično ugrožava samostalnost u radu kako Višeg javnog tuzilaštva u Beogradu kao državnog organa, tako i lično Stefanovića“, zbog čega zahteva hitnu i odlučnu „reakciju Poverenika DVT za zaštitu samostalnosti“.

Stefanović je, kako se dodaje u saopštenju, kazao da „medijske kuće „Nova S“, „N1“ i portal „Direktno“ i druge u dužem vremenskom periodu otvorene napade na VJT u Beogradu i njega lično“, a kako kaže „poslednji napad koji je i dalje u toku, započeo je 23. februara 2022. godine“.

Tužilac Stefanović nije naveo koji su i povodom čega su ti navodni napadi navodno na VJT i njega u naovdno dužem vremenskom periodu.

Povezano:

Podsetimo, Stefanović je u žižu javnosti došao zbog slučaja tužiteljke Bojane Savović, koja je samo dan nakon akcije policije i VJT kada je uhapšeno šest osoba osumnjičenih da su oštetili EPS za 7,5 miliona dolara tokom izvođenja radova na termoelektrani Kostolac B, smenjena sa tog slučaja iako je duže od godinu vodila istragu oko EPS.

Savović je u sredu naložila policiji hapšenje šest osoba a u četvrtak su je smenili s tog slučaja – oduzeli su joj predmet i prebacili je iz Odeljenja za borbu protiv korupcije u drugo. Takođe, i zamenica javnog tužioca Jasmina Paunović, koja je zajedno sa koleginicom Bojanom Savović radila na predmetu malverzacija u EPS – premeštena je. Ona je premeštena u drugo odeljenje nakon što se, kako je rekla, u Vajber grupi usprotivila informaciji da o svakom budućem radu sa policijom tužitelji moraju da se konsultuju sa svojim šefom odeljenja, posle čega je sazvan kolegijum na kom joj je rečeno da to više tako „neće moći“.

Inače, Više javno tužilaštvo u Beogradu je saopštilo da su „netačne informacije koje su se pojavile u pojedinim medijima da je zamenica Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović smenjena“ i da joj je „oduzet predmet u vezi sa zloupotrebama u EPS-u“. „Tačno je da je Savović redovnom izmenom godišnjeg rasporeda, a po sopstvenoj ranije izraženoj želji, prebačena iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal“, navedeno je, između ostalog, tada u saopštenju VJT.

Tužilaštvo je navelo i da je „realizacija krivičnog predmeta ‘EPS’ i hapšenje osumnjičenih izvršeno po nalogu Višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića i prvog zamenika za suzbijanje korupcije Brankice Marić“, a „kako bi se postupanje ubrzalo“. Naveli su i da je „pomenuta zamenica odugovlačila predistražni postupak“.

Savovićeva demantuje. „Netačni su navodi da sam izrazila želju da radim u drugom odeljenju i apsolutno su netačni navodi tužilaštva da sam na bilo koji način odugovlačila predmet“, izjavila je za N1 tužiteljka i dodala: „Nejasno je i ako sam po njihovim navodima odugovlačila rad na predmetu, zbog čega su čekali da uhapsim lica, pa da me onda prebace u drugo odeljenje“.

Savović je jedna od najobučenijih tužiteljki za borbu protiv korupcije, jer, kako se zna, za pet godina rada nema nijednu oslobađajuću presudu. Tužiteljki nisu dozvolili ni da saslušava okrivljene u poslednjem slučaju, a umesto nje saslušanja okrivljenih sada radi Brankica Marić, najbliža saradnica Nenada Stefanovića.

Zanimljivo je da Više javno tužilaštvo u sredu nije ni obavestilo novinare o toj akciji, već samo policija, iako je u pitanju najznačajniji predmet u poslednjih nekoliko meseci u vezi sa korupcijom.

Dokumenta u koje je N1 imao uvid pokazuju kako su se prema zamenicima javnog tužioca u Odeljenju za suzbijanje korupcije odnosili rukovodioci, i kako su pokušali usmenim uputstvom da kontrolišu tok predmeta u istragama.

Stefanović je i ranije izjavljivao da je, kako on smatra, u pitanju „medijska kampanja“, kako je rekao – i protiv VTJ i protiv njega, da bi se „skrenula pažnja sa odlučne borbe protiv korupcije“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare