Tužilaštvo istražuje seksualno uznemiravanje na Arhitektonskom fakultetu

Vesti 06. jun 202215:1910 komentara
Izvor: N1

Više javno tužilaštvo u Beogradu po službenoj dužnosti je formiralo predmet povodom medijskih objava u vezi sa navodima studentkinja i studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, koji su objavljeni na društvenoj mreži Instagram.

Tužilaštvo je, kako je saopšteno, odmah dalo nalog policiji da prikupi sve neophodne podatke i obaveštenja u cilju utvrđivanja postojanja nekog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

Povezane vesti

Po prijemu izveštaja policije, Više javno tužilaštvo u Beogradu će blagovremeno obavestiti javnost o daljem postupanju.

Dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladimir Lojanica izjavio je prethodno da će najhitnije reagovati povodom svedočenja sa društvenih mreža, u kojima veći broj studentkinja govori da ih je jedan profesor seksualno uznemiravao.

Portal Nova.rs je prethodnih nekoliko dana izveštavao o seksualnom uznemiravanja na Arhitektonskom fakultetu. Naime, kako tvrde studentkinje, godinama unazad docent tog fakulteta se neprimereno ponaša, neretko dodiruje devojke i upućuje im lascivne komentare.

Većina devojaka iz straha nije dosad govorila o tome. O svemu se saznalo nakon što su na društvenoj mreži Instagram osvanule anonimne ispovesti velikog broja studentkinja koje su opisale svoja traumatična iskustva s pomenutim docentom.

Senat Univerziteta u Beogradu je u julu prošle godne usvojio je Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja na toj visokoškolskoj instituciji, koji je, prema rečima tadašnje rektorke Ivanke Popović, prvi dokument takve vrste.

Poverenik za ravnopravnost ustanovljen je na Beogradskom univerzitetu (BU), potvrdila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i ocenila da taj potez pokazuje nameru univerziteta da rešava probleme ugroženosti i seksualnog uznemiravanja, u trenutku kada je sve veći broj žena progovorio o toj vrsti nasilja.

Komentari

Vaš komentar